[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 21، شماره 2 - ( دوماه نامه 1396 ) ::
جلد 21 شماره 2 صفحات 162-169 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی فعالیت ضدباکتریایی اسید استیک و اسید لاکتیک علیه لیستریا مونوسیتوژنز و اثر آنها بر رهایش ترکیبات داخل سلولی
زلیخا شیروانی ، جواد علی اکبرلو، حسین تاجیک
دانشجوی کارشناسی ارشد گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه ارومیه ، z.shiravani682@yahoo.com
چکیده:   (326 مشاهده)

سابقه و هدف: اسیدهای آلی از جمله اسید استیک و اسید لاکتیک در مواد غذایی به­ عنوان نگهدارنده ­های طبیعی به­ کار می­ روند. هم­ چنین، اسید استیک و نمک ­های آن در مواد غذایی به­ عنوان عوامل ضد میکروبی و اسیدی­ کننده به­ کار گرفته می­ شوند. هدف این مطالعه بررسی فعالیت ضدباکتریایی اسید استیک و اسید لاکتیک علیه باکتری لیستریا مونوسیتوژنز می­ باشد.

مواد و روش ­ها: در این مطالعه تجربی اثرات ضدباکتریایی اسید استیک و اسیدلاکتیک بر لیستریا مونوسیتوژنز با استفاده از روش ­های حداقل غلظت مهارکنندگی، حداقل غلظت کشندگی و رهایش ترکیبات داخل سلولی تعیین شد. برای تعیین حداقل غلظت مهارکنندگی اسید استیک و اسید لاکتیک به ­ترتیب محدوده 10- 0195/0 و 2/22 043/0 میکرولیتر بر میلی­ لیتر استفاده شد.

نتایج: اسید استیک و اسید لاکتیک رشد لیستریامونوسیتوژنز را مهار کرده و اسید استیک اثر مهاری قوی ­تری بر باکتری داشت. مقدار حداقل غلظت مهارکنندگی اسید استیک و اسید لاکتیک به ­ترتیب 5/2 و 5 میکرولیتر بر میلی­ لیتر بود و روش رهایش ترکیبات داخل سلولی نشان داد که اسید استیک و اسید لاکتیک توانایی لیز سلولی را دارند.

نتیجه­ گیری: اسید استیک و اسید لاکتیک در ممانعت از رشد لیستریا مونوسیتوژنز موثر بوده و اسید استیک اثر ضد­باکتریایی قوی ­تری نسبت به اسید لاکتیک دارد. می­ توان از اسید استیک و اسید لاکتیک در مواد غذایی در ترکیب با سایر نگهدارنده­ ها جهت مهار میکروارگانیسم­ های عامل بیماری و فساد بهره جست.

واژه‌های کلیدی: اسید استیک، اسید لاکتیک، فعالیت ضدباکتریایی، لیستریا مونوسیتوژنز
متن کامل [PDF 239 kb]   (123 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: medicine, paraclinic
دریافت: ۱۳۹۶/۳/۱ | پذیرش: ۱۳۹۶/۳/۱ | انتشار: ۱۳۹۶/۳/۱
فهرست منابع
1. Schlech WF 3rd, Lavigne PM, Bortolussi RA, Allen AC, Haldane EV, Wort AJ, et al. Epidemic listeriosis-evidence for transmission by food. N Engl J Med 1983; 308(4): 203-6.
2. Fleming DW, Cochi SL, MacDonald KL, Brondum J, Hayes PS, Plikaytis BD, et al. Pasteurized milk as a vehicle of infection in an outbreak of listeriosis. N Engl J Med 1985; 312(7): 404-7.
3. Centers for Disease Control (CDC). Listeriosis outbreak associated with Mexican-style cheese--California. MMWR Morb Mortal Wkly Rep 1985; 34(24): 357.
4. Bille J, Glauser MP. Listeriose en Suisse. Bull Bundesamtes Ges 1988; 3: 28-9.
5. Jacquet C, Catimel B, Brosch R, Buchrieser C, Dehaumont P, Goulet V, et al. Investigations related to the epidemic strain involved in the French listeriosis outbreak in 1992. Appl Environ Microbiol 1995; 61(6): 2242-6.
6. Goulet V, Jacquet C, Vaillant V, Rebiere J, Mouret E, Lorente C, et al. Listeriosis from consumption of raw-milk cheese. Bull Epidemiol Hebd 1995; 23: 106-7.
7. Byelashov OA, Daskalov H, Geornaras I, Kendall PA, Belk KE, Scanga JA, et al. Reduction of Listeria monocytogenes on frankfurters treated with lactic acid solutions of various temperatures. Food Microbiol 2010; 27(6): 783-90.
8. Borges A, Ferreira C, Saavedra MJ, Simoes M. Antibacterial activity and mode of action of ferulic and gallic acids against pathogenic bacteria. Microb Drug Resist 2013; 19(4): 256-65.
9. Lues JFR, Theron MM. Comparing organic acids and salt derivatives as antimicrobials against selected poultry-borne Listeria monocytogenes strains in vitro. Foodborne Pathogens Dis 2012; 9(12): 1126-9.
10. Andersson DI. Persistence of antibiotic resistant bacteria. Curr Opin Microbiol 2003; 6(5): 452-6.
11. Andersson DI, Levin BR. The biological cost of antibiotic resistance. Curr Opin Microbiol 1999; 2(5): 489-93.
12. Baquero F, Negri MC, Morosini MI, Blázquez J. Antibiotic-selective environments. Clin Infect Dis 1998; 27 Suppl 1: S5-11.
13. Guillemot D. Antibiotic use in humans and bacterial resistance. Curr Opin Microbiol 1999; 2(5): 494-8.
14. Monroe S, Polk R. Antimicrobial use and bacterial resistance. Curr Opin Microbiol 2000; 3(5): 496-501.
15. Saleem M, Nazir M, Ali MS, Hussain H, Lee YS, Riaz N, et al. Antimicrobial natural products: an update on future antibiotic drug candidates. Nat Prod Rep 2010; 27(2): 238-54.
16. Hsiao CP, Siebert KJ. Modeling the inhibitory effects of organic acids on bacteria. Int J Food Microbiol 1999; 47(3): 189-201.
17. Ricke SC. Perspectives on the use of organic acids and short chain fatty acids as antimicrobials. Poult Sci 2003; 82(4): 632-9.
18. Wang C, Wang S, Chang T, Shi L, Yang H, Shao Y, et al. Efficacy of lactic acid in reducing foodborne pathogens in minimally processed lotus sprouts. Food Control 2013; 30(2): 721-6.
19. Zeuthen P, Bøgh-Sørensen L. Food preservation techniques: Elsevier; 2003.
20. Salmond CV, Kroll RG, Booth IR. The effect of food preservatives on pH homeostasis in Escherichia coli. J Gen Microbiol 1984; 130(11): 2845-50.
21. In YW, Kim JJ, Kim HJ, Oh SW. Antimicrobial activities of acetic acid, citric acid and lactic acid against Shigella species. J Food Safety 2013; 33(1): 79-85.
22. Fraise A, Wilkinson M, Bradley C, Oppenheim B, Moiemen N. The antibacterial activity and stability of acetic acid. J Hospital Infection 2013; 84(4): 329-31.
23. Al-Bayati FA. Synergistic antibacterial activity between Thymus vulgaris and Pimpinella anisum essential oils and methanol extracts. J Ethnopharmacol 2008; 116(3): 403-6.
24. Rhayour K, Bouchikhi T, Tantaoui-Elaraki A, Sendide K, Remmal A. The mechanism of bactericidal action of oregano and clove essential oils and of their phenolic major components on Escherichia coli and Bacillus subtilis. J Essential Oil Res 2003; 15(4): 286-92.
25. Zheng L, Bae YM, Jung KS, Heu S, Lee SY. Antimicrobial activity of natural antimicrobial substances against spoilage bacteria isolated from fresh produce. Food Control 2013; 32(2): 665-72.
26. Jay JM, Loessner M, Golden D. Modern food microbiology 7th. New York, NY: Springer Since+ Business Media, LLC; 2005.
27. Conner DE, Brackett RE, Beuchat LR. Effect of temperature, sodium chloride, and pH on growth of Listeria monocytogenes in cabbage juice. Appl Environ Microbiol 1986; 52(1): 59-63.
28. Ahamad N, Marth EH. Behavior of Listeria monocytogenes at 7, 13, 21, and 35 C in tryptose broth acidified with acetic, citric, or lactic acid. J Food Protection 1989; 52(10): 688-95.
29. Farber J, Sanders G, Dunfield S, Prescott R. The effect of various acidulants on the growth of Listeria monocytogenes. Lett Appl Microb 1989; 9(5): 181-3.
30. Sorrells KM, Enigl DC, Hatfield JR. Effect of pH, acidulant, time, and temperature on the growth and survival of Listeria monocytogenes. J Food Protect 1989; 52(8): 571-3.
31. Sorrells KM, ENIGL DC. Effect of pH, acidulant, sodium chloride and temperature on the growth of Listeria monocytogenes. J Food Safety 1990; 11(1): 31-7.
32. Conner DE, Scott VN, Bernard DT. Growth, inhibition, and survival of Listeria monocytogenes as affected by acidic conditions. J Food Prot 1990; 53(8): 652-5.
33. Young KM, Foegeding PM. Acetic, lactic and citric acids and pH inhibition of Listeria monocytogenes Scott A and the effect on intracellular pH. J Appl Bacteriol 1993; 74(5): 515-20.
34. Jang JS, Lee HJ, Oh BY, Lee JM, Go JM, Kim YH. Inactivation of Escherichia coli O157: H7, Salmonella and Listeria monocytogenes by organic acid. Korean J Environ Health Sci 2007; 33(5): 403-7.
35. Zhou F, Ji B, Zhang H, Jiang H, Yang Z, Li J, et al. Synergistic effect of thymol and carvacrol combined with chelators and organic acids against Salmonella Typhimurium. J Food Prot 2007; 70(7): 1704-9.
36. Ahn YS, Shin DH. Antimicrobial Effects of organic acids and ethanol on several foodbome microorganisms. Korean J Food Sci Technol 1999; 31(5): 1315-23.
37. Dubal ZB, Paturkar AM, Waskar VS, Zende RJ, Latha C, Rawool DB, et al. Effect of food grade organic acids on inoculated S. aureus, L. monocytogenes, E. coli and S. Typhimurium in sheep/goat meat stored at refrigeration temperature. Meat Sci 2004; 66(4): 817-21.
38. Huang Y, Chen H. Effect of organic acids, hydrogen peroxide and mild heat on inactivation of Escherichia coli O157: H7 on baby spinach. Food Control 2011; 22(8): 1178-83.
39. Zhou K, Zhou W, Li P, Liu G, Zhang J, Dai Y. Mode of action of pentocin 31-1: an antilisteria bacteriocin produced by Lactobacillus pentosus from Chinese traditional ham. Food Control 2008; 19(8): 817-22.
40. Wang C, Chang T, Yang H, Cui M. Antibacterial mechanism of lactic acid on physiological and morphological properties of Salmonella Enteritidis, Escherichia coli and Listeria monocytogenes. Food Control 2015; 47: 231-6.
41. Wu D, Rasco B, Vixie KR, Ünlü G, Swanson B, Liu Y. Using Fourier transform infrared (FT-IR) spectroscopy to detect sublethally-or lethally-stressed Listeria innocua treated with acetic acid. LWT-Food Sci Technol 2013; 54(2): 456-62.
42. Devi KP, Nisha SA, Sakthivel R, Pandian SK. Eugenol (an essential oil of clove) acts as an antibacterial agent against Salmonella typhi by disrupting the cellular membrane. J Ethnopharmacol 2010; 130(1): 107-15.
43. Shen S, Zhang T, Yuan Y, Lin S, Xu J, Ye H. Effects of cinnamaldehyde on Escherichia coli and Staphylococcus aureus membrane. Food Control 2015; 47: 196-202.
44. Petran R, Zottola E. A study of factors affecting growth and recovery of Listeria monocytogenes Scott A. J Food Sci 1989; 54(2): 458-60.
45. Lund BM. Quantification of factors affecting the probability of development of pathogenic bacteria, in particularClostridium botulinum, in foods. J Industrial Microbiol Biotechnol 1993; 12(3): 144-55.
46. George SM, Lund BM, Brocklehurst TF. The effect of pH and temperature on initiation of growth of Listeria monocytogenes. Lett Appl Microb1988; 6(6): 153-6.
47. Robinson RA. Stokes, RH Electrolyte Solutions. Butterworths, London; 1959.
48. Bender GR, Sutton S, Marquis RE. Acidtolerance, proton permeabilities, and membrane ATPases of oral streptococci. Infection Immunity 1986; 53(2): 331-8.
49. Bender GR, Marquis RE. Membrane ATPases and acid tolerance of Actinomyces viscosus and Lactobacillus casei. Appl Environ Microbiol 1987; 53(9): 2124-8.
50. Cherrington C, Hinton M, Mead G, Chopra I. Organic acids: chemistry, antibacterial activity and practical applications. Adv Microb Physiol 1991; 32: 87-108.
51. Wesche AM, Gurtler JB, Marks BP, Ryser ET. Stress, sublethal injury, resuscitation, and virulence of bacterial foodborne pathogens. J Food Protect 2009; 72(5): 1121-38.
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

کد امنیتی را در کادر بنویسید >



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Shiravani Z, Aliakbarlu J, Tajik H. Antibacterial activity of acetic and lactic acid against Listeria monocytogenes and their effect on the intracellular constituent release. Feyz. 2017; 21 (2) :162-169
URL: http://feyz.kaums.ac.ir/article-1-3341-fa.html
شیروانی زلیخا، علی اکبرلو جواد، تاجیک حسین. بررسی فعالیت ضدباکتریایی اسید استیک و اسید لاکتیک علیه لیستریا مونوسیتوژنز و اثر آنها بر رهایش ترکیبات داخل سلولی. دوماه نامه علمي ـ پژوهشي فيض. 1396; 21 (2) :162-169

URL: http://feyz.kaums.ac.ir/article-1-3341-fa.html

دوره 21، شماره 2 - ( دوماه نامه 1396 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله علمی پژوهشی فیض ::: دانشگاه علوم پزشکی کاشان KAUMS Journal ( FEYZ )
Persian site map - English site map - Created in 0.063 seconds with 840 queries by yektaweb 3461