[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره مجله :: شماره جاری :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
بانک‌ها و نمایه‌ها::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
اخلاق در پژوهش::
برای داوران::
تسهیلات پایگاه::
تماس با ما::
::
Basic and Clinical Biochemistry and Nutrition
..
DOAJ
..
CINAHL
..
EBSCO
..
IMEMR
..
ISC
..
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
enamad
..
:: دوره 6، شماره 2 - ( فصلنامه 1381 ) ::
جلد 6 شماره 2 صفحات 87-80 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی میزان خود-ارجاعی و عوامل مرتبط با آن در مراکز درمانی دولتی و خصوصی کاشان در سال 1379
سید اصغر رسولی نژاد ، پروین خاقانی
چکیده:   (7792 مشاهده)

سابقه و هدف: یکی از دغدغه های نظام درمان و بیمه مسئله خود-ارجاعی است. با توجه به میزان بالا و عوارض شناخته شده آن و نیز چند گونگی عوامل خود-ارجاعی و به لحاظ محدودیت منابع در سیستم عرضه خدمات بهداشتی-درمانی و مطالعه روش های عملیات در بخش درمان بیماران، این مطالعه در مراکز درمانی دولتی و خصوصی کاشان در سال 1379 اجرا شد.

مواد و روش ها: این پژوهش یک مطالعه توصیفی است که در آن 1036 نفر از بیماران مراجعه کننده به مراکز بهداشتی-درمانی کاشان که تحت پوشش بیمه درمانی کمیته امام، بیمه روستایی و سایر روش های پرداخت هزینه بودند، به طور تصادفی از مراکز دولتی و خصوصی عرضه خدمات انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. جهت کسب داده ها در رابطه با اطلاعات زمینه ای و اهداف ویژه پژوهش در ارتباط با فراوانی مراجعه به صورت خود-ارجاعی و نحوه ارجاع در سه ساختار ارجاع بسته کمیته امام، ساختار نیمه بسته بیمه روستایی و مراجعه آزاد و نیز اخذ نظرات بیماران در مورد عوامل خود-ارجاعی از روش مصاحبه و پرسش نامه کتبی استفاده شد. سپس داده های جمع آوری شده با استفاده از محاسبات آماری و آزمون کای دو در رابطه با اهداف ویژه پژوهش، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

یافته ها: از 1036 نمونه مورد بررسی جمعا 341 نفر (40.9%) خود-ارجاعی داشتند. در سیستم ارجاع بسته کمیته امام، ارجاع از پزشک عمومی 92.3% و 6.8% مراجعه مستقیم و 1% سایر موارد مراجعه؛ در سیستم بیمه روستایی، ارجاع از پزشک عمومی 70.3% و 29.7% مراجعه مستقیم و در سیستم آزاد، ارجاع به پزشک متخصص 15.7%، خود-ارجاعی 75.5% و 8.8% نیز سایر موارد ارجاع را شامل شده است. همچنین 60.5% مراجعین به مراکز دولتی و 36.4% مراجعین خصوصی خود-ارجاعی داشته اند. اختلاف میزان خود-ارجاعی بین سیستم بسته، نیمه بسته و آزاد معنی دار بود (P<0.0001). میزان همبستگی بین ساختار سیستم عرضه خدمات و میزان خود-ارجاعی برابر 0.6 بود. ضریب همبستگی چوپوروف محاسبه گردید که Pr=0.6 نشان داده شد. همچنین نقش مالکیت دولتی و خصوصی بر میزان خود ارجاعی، ارتباط معنی دار آماری را نشان داد (P<0.001). در این مطالعه به نظر بیماران 54% عامل خود ارجاعی ها مهارت بیشتر پزشکی متخصص عنوان شد.

نتیجه گیری و توصیه ها: میزان خود-ارجاعی ها رقم بیش از حد مطلوب است و میزان های بسیار متفاوت در ساختارهای مختلف مراکز عرصه خدمات بهداشتی-درمانی ضرورت تحقیقات بیشتری را در زمینه عوامل خود-ارجاعی با توجه به اهمیت آن در نظام عرضه به روش تجربی، ایجاب نموده است. توصیه می گردد که محققین، موارد کاربرد آن را به منظور استفاده در برنامه ریزی های وزارت متبوع و تصمیم گیری در تغییر ساختار نظام خدمات بهداشتی-درمانی پیشنهاد نمایند.

واژه‌های کلیدی: خود-ارجاعی، ساختار عرضه خدمات درمانی، علل خود-ارجاعی
متن کامل [PDF 1415 kb]   (1838 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1387/8/19 | انتشار: 1381/4/24
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Rasoulinejad S A, Khaghani P. A study of self-referral in public and private health care delivery system, Kashan, 2000 . Feyz 2002; 6 (2) :80-87
URL: http://feyz.kaums.ac.ir/article-1-323-fa.html

رسولی نژاد سید اصغر، خاقانی پروین. بررسی میزان خود-ارجاعی و عوامل مرتبط با آن در مراکز درمانی دولتی و خصوصی کاشان در سال 1379. مجله علوم پزشکی فيض. 1381; 6 (2) :80-87

URL: http://feyz.kaums.ac.ir/article-1-323-fa.html



Creative Commons License
This open access journal is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial ۴.۰ International License. CC BY-NC ۴. Design and publishing by Kashan University of Medical Sciences.
Copyright ۲۰۲۳© Feyz Medical Sciences Journal. All rights reserved.
دوره 6، شماره 2 - ( فصلنامه 1381 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله علوم پزشکی فیض Feyz Medical Sciences Journal
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 46 queries by YEKTAWEB 4645