سید ابراهیم حسینی ، زهرا دلایلی
دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز ، ebrahim.hossini@yahoo.com

سابقه و هدف: لیتیوم عنصری از خانواده فلزات قلیایی است که در ترکیبات دارویی به ­کار رفته و در درمان اختلالات روانی، کم­کاری تیروئید و افسردگی کاربرد دارد. این مطالعه به­ منظور تعیین اثرات مزمن لیتیوم بر میزان هورمون­ های استروژن، پروژسترون، TSH و LH  و فولیکول­ های تخمدانی در موش­ های صحرایی ماده انجام گردید.

مواد و روش­ ها: در این مطالعه تجربی از 40 سر موش صحرایی ماده بالغ که به 5 گروه 8 تایی شامل گروه­ های کنترل، شاهد و سه دسته تجربی دریافت­ کننده درون صفاقی دوزهای mg/kg 180 و 120، 60 کربنات لیتیوم به­ مدت 21 روز تقسیم شدند، استفاده گردید. در پایان هفته سوم پس از خون­گیری جهت اندازه ­گیری هورمون ­های استروژن، پروژسترون، FSH و LH، تخمدان­ های آن­ها خارج شده و پس از تهیه و رنگ­آمیزی مقاطع بافتی اقدام به شمارش انواع فولیکول­ ها گردید.

نتایج: نتایح نشان داد که لیتیوم باعث افزایش معنی­ دار تعداد فولیکول­ های آترزی شده و هم ­چنین، باعث کاهش فولیکول ­های بدوی، اولیه، ثانویه، گرآف، جسم زرد و هورمون­­ های استروژن، پروژسترون، FSH و LH می­ شود (P≤0/05).

نتیجه ­گیری: مصرف لیتیوم باعث افزایش فولیکول­ های آترزی و نیز کاهش سایر فولیکول­ ها و جسم زرد در موش­ های صحرایی ماده بالغ می­ شود و احتمالا به­ دلیل کاهش فولیکول­ ها و جسم زرد میزان هورمون­ های جنسی نیز کاهش می­ یابند.

واژه‌های کلیدی: لیتیوم، فولیکول های تخمدانی، استروژن، پروژسترون، FSH، LH
دریافت: 1394/11/14 | ویرایش نهایی: 1394/11/18 | پذیرش: 1394/11/14 | انتشار: 1394/11/14

Hosseini S E, Dalaeli Z. The effect of lithium carbonate on the hypothalamic-pituitary-gonadal axis in adult female Wistar rats. Feyz 2016; 19 (6) :450-456

حسینی سید ابراهیم، دلایلی زهرا. اثر کربنات لیتیوم بر روی محور هیپوتالاموس-هیپوفیز-گناد در موش های صحرایی ماده بالغ. مجله علوم پزشکی فيض. 1394; 19 (6) :450-456