:: دوره 19، شماره 3 - ( دو ماه نامه 1394 ) ::
حمیدرضا زلفی ، وحید ساری صراف ، حسین بابایی ، رامین امیرساسان
دانشگاه تبریز ، sarraf@tabrizu.ac.ir

سابقه و هدف: مطالعات اندکی درخصوص اثرات مثبت فعالیت ورزشی و مکمل یاری ترکیب های پلی فنولی در کاهش عوامل خطرزای قلبی عروقی وجود دارد. در مطالعه حاضر تأثیر مکمل یاری کوتاه مدت عصاره دانه انگور (GSE) بر پروفایل لیپیدی و میزان hs-CRP سرمی به دنبال فعالیت هوازی در مردان بررسی شده است.

مواد و روش ها: در یک مطالعه دوسوکور، 20 مرد به طور تصادفی (سن1±19 سال، درصد چربی 3±20/12 درصد، شاخص توده بدنی2±22/22 و اکسیژن مصرفی بیشینه 2±28/39 میلی لیتر/کیلوگرم/دقیقه) در دو گروه 10 نفری مکمل عصاره دانه انگور (200 میلی-گرم در روز) و دارونما تقسیم شدند. پروتئین واکنش دهنده با حساسیت زیاد (hs-CRP)، تری گلسیرید (TG)، کلسترول لیپوپروتئین سبک (LDL-C)، کلسترول لیپوپروتئین سنگین (HDL-C) و کلسترول تام (TC) قبل و بعد از مکمل یاری و نیز بلافاصله بعد از 30 دقیقه فعالیت هوازی با شدت 75 درصد اکسیژن مصرفی بیشینه بر روی نوارگردان اندازه گیری شد.

نتایج: به دنبال فعالیت هوازی کاهش معنی داری در سطوح TG و افزایش معنی داری در hs-CRP در هر گروه دیده شد (05/0>P). حال آنکه، متعاقب فعالیت هوازی تغییرات معنی داری بین گروه ها در سطوح LDL-C، HDL-C و TC ایجاد نشد (05/0>P).

نتیجه گیری: یک جلسه فعالیت هوازی به جز شاخص TG، تأثیر معنی داری بر سایر شاخص های لیپیدی نداشت و باعث افزایش غلظت hs-CRP شد. در حالیکه، مکمل یاری کوتاه مدت GSE، می تواند تنها TC پروفایل لیپیدی را بهبود بخشد.

واژه‌های کلیدی: عصاره دانه انگور، فعالیت هوازی، hs-CRP، تری گلسیرید، کلسترول لیپوپروتئین سبک، کلسترول لیپوپروتئین سنگین، کلسترول
دریافت: 1394/4/24 | ویرایش نهایی: 1394/5/25 | پذیرش: 1394/4/24 | انتشار: 1394/4/24

Zolfi H R, Sari-Sarraf V, Babaei H, Amirsasan R. The effect of grape seed (Vitis vinifera L.) extract supplementation on lipid profile and high-sensitivity C-reactive protein levels after aerobic exercise in non-athlete males. Feyz 2015; 19 (3) :204-213

زلفی حمیدرضا، ساری صراف وحید، بابایی حسین، امیرساسان رامین. تأثیر مکمل یاری عصاره دانه انگور سیاه (.Vitis vinifera L) بر پروفایل لیپیدی و میزان hs-CRP سرم به دنبال فعالیت هوازی در مردان غیر ورزشکار. مجله علوم پزشکی فيض. 1394; 19 (3) :204-213