:: دوره 19، شماره 3 - ( دو ماه نامه 1394 ) ::
رامین امیرساسان ، وحید ساری صراف ، طاهره پورقلی ، مصطفی آرمان‌فر
دانشگاه تبریز ، amirsasan@tabrizu.ac.ir

سابقه و هدف: اثرات آنابولیک فعالیت ورزشی در کودکان و نوجوانان به‌واسطه هورمون رشد (GH) و عوامل رشد شبه انسولینی (IGF-I) روی می‌دهند. مطالعه حاضر به تعیین تاثیر فعالیت ترکیبی استقامتی مقاومتی در مقابل مقاومتی استقامتی بر عوامل رشدی دختران نابالغ غیرورزشکار می‌پردازد.

مواد و روش ها: در این مطالعه نیمه تجربی، 16 دختر نابالغ (11-9 ساله) شهر تبریز پس از همگن‌سازی به لحاظ شاخص‌های توان هوازی و آمادگی عضلانی، به طور تصادفی به دو گروه فعالیت استقامتی مقاومتی (گروه اول) و گروه مقاومتی استقامتی (گروه دوم) تقسیم شدند. فعالیت هر دو گروه شامل یک بخش استقامتی (20 دقیقه فعالیت هوازی با شدت 70-60 درصد VO2max روی تردمیل) و یک بخش مقاومتی (شامل حرکات جلو بازو، پشت بازو، پرس سینه، پروانه، بازکردن زانو، پرس پا با شدت 60 درصد یک تکرار بیشینه، یک ست با 12-10 تکرار) با ترتیب اجرای متفاوت بود. قبل، بلافاصله و 2 ساعت بعد از فعالیت مقادیر GH و IGF-1 اندازه‌گیری شد.

نتایج: سطوح GH در هر دو گروه بلافاصله بعد از فعالیت (39/3 در مقابل 8/1 نانوگرم بر میلی‌لیتر) نسبت به شرایط استراحتی (77/0 در مقابل 72/0 نانوگرم بر میلی‌لیتر) افزایش معنی‌داری یافت (017/0=P). با این حال، سطوحGH (97/0 در مقابل 18/0 نانوگرم بر میلی‌لیتر) به طور قابل توجهی پس از 2 ساعت کاهش یافت (012/0=P). افزایشGH در گروه استقامتی مقاومتی بالاتر از گروه مقاومتی استقامتی بود. سطوح IGF-1 در دو گروه تمرین، قبل، بلافاصله و 2 ساعت بعد از فعالیت، اختلاف معنی‌داری نداشت.

نتیجه‌گیری: بر اساس نتایج مطالعه حاضر به نظر می‌رسد تمرین ترکیبی استقامتی مقاومتی گزینه‌ی تمرینی مناسب‌تری برای افزایش ترشح عوامل رشدی دختران نابالغ غیرورزشکار ‌باشد.

واژه‌های کلیدی: هورمون رشد، عامل رشد شبه انسولینی-1، فعالیت استقامتی، فعالیت مقاومتی، دختران نابالغ
دریافت: 1394/4/21 | ویرایش نهایی: 1394/5/25 | پذیرش: 1394/4/21 | انتشار: 1394/4/21

Amirsasan R, Sari-Saraf V, Pourgholi T, Armanfar M. Comparing the effects of combined endurance-resistance training versus resistance-endurance on growth hormone and insulin-like growth factor-I in non-athlete prepubertal girls. Feyz 2015; 19 (3) :214-222

امیرساسان رامین، ساری صراف وحید، پورقلی طاهره، آرمان‌فر مصطفی. مقایسه تاثیر فعالیت ترکیبی استقامتی مقاومتی در مقابل مقاومتی استقامتی بر هورمون رشد و عامل رشد شبه انسولینی-1 دختران نابالغ غیر ورزشکار. مجله علوم پزشکی فيض. 1394; 19 (3) :214-222