دانشگاه آزاد اسلامی، واحد مشهد ، baharara@yahoo.com
چکیده: (5628 مشاهده)
سابقه و هدف: زعفران دارای اثرات فارماکولوژیک متعددی بوده و ویتامین D3 نیز در تمایز و عملکرد بسیاری از سلولها دخالت دارد. در مطالعه حاضر اثر هم افزایی عصاره آبی زعفران و ویتامین D3 بر تمایز سلول های بنیادی مزانشیمی به استئوبلاست بررسی شده است. مواد و روش ها: سلول های بنیادی مغز استخوان موش صحرایی نژاد ویستار استخراج شده و شناسایی به کمک روش ایمونوسیتوشیمی انجام شد. در گروه های تجربی، سلول های بنیادی با غلظت های 600، 700 و800 میلی گرم در لیتر زعفران و نیز غلظت های فوق الذکر زعفران همراه با غلظت 7-10×5 مولار ویتامین D3 جهت القا تمایز استفاده شد. گروه کنترل هیچ گونه تیماری دریافت نکرد. تمایز سلول ها با سنجش فعالیت آنزیم آلکالین فسفاتاز پس از 10 روز و رنگ آمیزی آلیزارین رد در روز 21 پس از تیمار بررسی گردید. نتایج: فعالیت آلکالین فسفاتاز گروه های دریافت کننده ویتامین D3 و زعفران در مقایسه با شاهد افزایش معنی داری داشت. هم چنین، میزان فعالیت این آنزیم در گروه های تیمار توام زعفران و ویتامینD3 نسبت به کاربرد هریک به تنهایی افزایش داشت. رنگ آمیزی آلیزارین رد، اثرات تمایزی ویتامین D3، زعفران و تیمارهای توام آنها بر سلول های بنیادی به سمت به استئوبلاست را نشان داد و بیشترین اثر تمایزی در گروه تجربی زعفران همراه با ویتامین D3 مشاهده شد. نتیجه گیری: کاربرد توام زعفران و ویتامین D3 دارای اثرات معنی دار در تمایز سلول های بنیادی مزانشیمی مغز استخوان به استئوبلاست ها می باشد.
Baharara J, Nejhad Shahrokhabadi K, Nazemi M, Ramezani T. Synergism between the aqueous extract of saffron (Crocus sativus L) and vitamin D3 on osteogenic differentiation of rat bone marrow mesenchymal stem cells. Feyz Med Sci J 2014; 18 (5) :411-418 URL: http://feyz.kaums.ac.ir/article-1-2395-fa.html
بهارارا جواد، نژاد شاهرخ آبادی خدیجه، ناظمی مریم، رمضانی طیبه. اثر هم افزایی عصاره آبی زعفران (Crocus sativus L)و ویتامینD3 بر تمایز استئوژنیک سلولهای بنیادی مزانشیمی در مغز استخوان موش صحرایی. مجله علوم پزشکی فيض. 1393; 18 (5) :411-418