Biochemistry and Nutrition in Metabolic Diseases

شکوه السادات خالو ، زهره سعادتی
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، sh_khaloo@sbmu.ac.ir

سابقه و هدف: مقادیر زیادی پسماند کلرید نقره مربوط به آزمایشات موهر در آزمایشگاه­های آموزشی و صنعتی تولید می­شود. با در نظر گرفتن مشکلات زیست محیطی ناشی از رهاسازی و تجمع آن­ها، این پروژه با هدف طراحی روشی ساده، بهینه، با بازده بالا برای بازیابی نقره به فرم نانو ذرات نقره با خاصیت ضد باکتریایی ارائه شد.

مواد و روش­ها: این مطالعه تجربی در مقیاس آزمایشگاهی بر پسماند جمع­آوری شده از آزمایشگاه­های آموزشی در طول یک ترم تحصیلی انجام گرفت. در سنتز نانو ذرات نقره، از محلول فرمالین به­عنوان احیا کننده و پلی وینیل پیرولیدون به­عنوان پایدارکننده استفاده شد. اندازه نانو ذرات، توزیع اندازه ذرات و پایداری آنها به­ترتیب با استفاده از میکروسکوپ الکترونی گذار، پراکندگی نور پویا و طیف­سنجی جذبی مرئی-فرابنفش بررسی شده و خاصیت ضد باکتریایی نانو ذرات نقره حاصل، با اندازه­گیری حداقل غلظت ممانعت ( MIC ) به­روش غلظت سریالی مطالعه گردید.

نتایج: یافته­های این مطالعه نشان دادند که بهترین بازده بازیابی نقره با لحاظ نمودن سنتز ذراتی با اندازه کوچک و توزیع اندازه ذرات کم در حضور 7/0 مولار آمونیاک و نسبت مولی فرمالین به ­کلرید نقره برابر 2 حاصل می­شود. میزان MIC برای باکتری­های استاندارد E-coli و S. aureusATCC 29213 برابر با ppm 50 و برای پاتوژن جهش یافته Acinetobacterbaumanii برابر ppm 25 به­دست آمد.

نتیجه­گیری: در مجموع می­توان گفت روش ارائه شده، روشی بسیار ساده و موثر در بازیابی نقره به فرم نانو ذرات نقره از پسماندهای آزمایشگاهی است. نانو ذرات حاصل دارای خاصیت ضد باکتریایی مناسب می­باشد که این امر موجب ارزش افزوده فرآیند بازیافت می­شود.

واژه‌های کلیدی: نانو ذرات، نقره کلرید، فعالیت ضد باکتری، نقره
دریافت: 1392/4/1 | ویرایش نهایی: 1392/4/16 | پذیرش: 1392/4/16 | انتشار: 1392/4/16

Khaloo, Saadati. Synthesis, characterization and antibacterial activity of silver nanoparticles in laboratory waste. Feyz 2013; 17 (3) :261-266
URL: http://feyz.kaums.ac.ir/article-1-1952-fa.html