دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، saeideh.esmaeili@gmail.com
چکیده: (11501 مشاهده)
سابقه و هدف: سلنیوم یکی از نادرترین عناصر روی زمین و یک ترکیب کلیدی برای حیات انسان میباشد. کمبود سلنیوم در بدن نقش بهسزایی در بروز انواع سرطانها دارد. این عنصر یکی از اجزای سلنوپروتئینها و آنزیمهای مهم بدن بوده که برای اعمال دفاعی آنتیاکسیدانی، تولید هورمونهای تیروئید، سنتز DNA، تولیدمثل و از بین بردن سلولهای سرطانی از طریق کاهش ذخیره خون تومورها ضروری میباشد. مطالعات نشان میدهد رژیم غذایی با سطوح پایین سلنیوم نقش موثری در افزایش خطر بسیاری از سرطانها دارد که مکانیسم آن از طریق ممانعت از تولید پروتئینها و آنزیمها توسط سلولهای سرطانی و تحریک مرگ سلولی می باشد.
مواد و روشها: پایگاههای PubMed ، ScienceDirect ، Springer و Google scholar بهمنظور دستیابی به مقالات مورد نظر جستجو شدند.
نتایج: دریافت میزان کافی سلنیوم از نظر سلامتی حائز اهمیت است؛ از اینرو گروه تحقیقات سلامت اروپا در سال 1991 متوسط دریافت مناسب سلنیوم را برای زنان و مردان بزرگسال بهترتیب 75 و 60 میکروگرم در روز نظر گرفتند. دریافت سلنیوم در انسان به سطوح در دسترس سلنیوم خاکی که ماده غذایی در آن رشد یافته بستگی دارد.
نتیجهگیری: در برخی نقاط جهان که سلنیوم بهمقدار کافی در اختیار گیاهان قرار ندارد، بیماریهای کمبود سلنیوم مانند بیماری کشان که باعث مرگ و میر بسیاری در چین گردیده، شناسایی شده است و غنیسازی مواد غذایی با سلنیوم به شکل قابل توجهی شیوع این بیماری را کاهش میدهد. بنابراین، تولید موادغذایی غنی شده با سلنیوم از موثرترین روش ها جهت مقابله با کمبود دریافت سلنیوم میباشد .
Esmaeili S, Fazelifard R S, Ahmadzadeh S, Shokouhi M. The influence of Selenium on human health. Feyz Med Sci J 2013; 16 (7) :779-780 URL: http://feyz.kaums.ac.ir/article-1-1860-fa.html
اسمعیلی سعیده، فاضلی فرد راحله سادات، احمد زاده صالحه، شکوهی مریم. نقش سلنیوم در سلامتی انسان. مجله علوم پزشکی فيض. 1391; 16 (7) :779-780