سابقه و هدف: روی یکی از فروانترین عناصر کمیاب ضروری بدن انسان است که در همه بافتها یافت میشود. متوسط میزان روی در یک شخص بالغ حدود 3/2-4/1 گرم است. روی در ساختار و عملکرد تعداد زیادی از ماکرومولکولها و بیش از 300 واکنش آنزیمی و همچنین تنظیم بیان ژن نقش بارزی دارد. کمبود روی باعث اختلالات حسی و ناکارآمد شدن سیستم ایمنی، بروز آترواسکلروز، افزایش استرس اکسیداتیو، به تاخیر انداختن رشد جسمی و ذهنی در نوزادان و در بالغین باعث کاهش عملکرد تولید مثلی و باروری می شود.
مواد و روشها:پایگاههای PubMed و Google scholar بهمنظور دستیابی به مقالات مورد نظر جستجو شدند.
نتایج: روی در کارکرد دستگاه ایمنی بهوسیله افزایش نوتروفیلها و آنتیبادیها نقش مهمی را بر عهده دارد و در تکثیر و رشد سلولی برای فعالیت آنزیمهای درگیر در سنتز DNA و تنظیم سیگنالهای تنظیمی لازم است. همچنین، بهعنوان مهار کننده کاسپازها و مسیرهای عبور سیگنال فاکتورهای رشد که کاهش آن مرگ را در بسیاری از تیره های سلولی القا میکند، توصیف شده است. روی بهوسیله پایداری ساختار غشاء، حفظ سطح مناسب MTs، جزء ضروری سوپر اکسید دیسموتاز و مهار کننده NADPH اکسیداز، سلولها را از استرس اکسیداتیو حفظ میکند. این ریزمغذی باعث کاهش پراکسیداسیون لیپیدی و بهبود وضعیت آنتیاکسیدانی بیماران دیابتی میشود. بهعلاوه، افزودن روی به ساختمان انسولین سبب افزایش توانایی اتصال انسولین به گیرندهاش میشود.
نتیجهگیری: کمبود روی بهمعنی ناکافی بودن مقادیر آن در بدن که در اختلالات معدهایرودهای، بیماری کلیوی، الکلیسم، و فقدان جذب کافی رایج است در بروز سرطان، افسردگی، آلزایمر، و بیماری ویلسون نقش دارد.