دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، raheleh_fazeli@yahoo.com
چکیده: (10107 مشاهده)
سابقه و هدف: سرطان پروستات دومین سرطان شایع بعد از سرطان ریه در مردان و نوعی بیماری است که در آن سلولهای بدخیم بهطور نامنظم و زیادی شروع به تکثیر کرده و در نهایت باعث افزایش حجم سلولهای غده پروستات میشود. سرعت رشد بیماری میتواند آهسته بوده و زمانی طولانی تا بروز علائم بالینی آن داشته باشد و یا در مواردی به سرعت رشد کرده و به سایر بافتها و استخوان حمله میکند.
مواد و روشها:پایگاههای Google و PubMed بررسی شدند.
نتایج: رژیم غذایی گیاهی در پیشگیری و یا پیشتازی ایجاد سرطان پروستات موثر است. لوبیا، غلات سبوس دار، آجیل و دانه ها، بهدلیل دارا بودن روی بالا، عاملی محافظتی در مقابل سرطان پروستات تلقی میشوند. بهعلاوه غلظت بالای روی در پروستات نشان دهنده نقش مهم آن در سلامت این غده میباشد. همچنین، دیده شده است که در بیماران مبتلا به سرطان پروستات، سطح روی در این غده کاهش مییابد. برخی مطالعات نشان دادهاند مردانی که در برنامه غذایی خود از مواد غذایی حاوی روی و یا از مکمل آن استفاده میکنند، خطر ابتلا به این سرطان را کاهش میدهند.
نتیجهگیری: کمبود روی در سلولهای اپیتلیال پروستات نه تنها باعث آسیب DNA بهخودی خود میشود، بلکه ممکن است توانایی سلول در پاسخ دادن به آسیب DNA را مختل کرده و باعث افزایش خطر پیشرفت سرطان پروستات شود. میزان روی کافی برای حفظ سلامت سلولهای پروستات ضروری است و مکمل روی ممکن است از رشد سلولهای سرطانی پروستات جلوگیری کند.
Fazelifard R S, Shokohi M, Esmaeili S, Ahmadzadeh S. Zinc as effective element in improving and treatment of prostate cancer. Feyz Med Sci J 2013; 16 (7) :747-748 URL: http://feyz.kaums.ac.ir/article-1-1845-fa.html
فاضلی فرد راحله سادات، شکوهی مریم، اسمعیلی سعیده، احمدزاده صالحه. روی عنصری موثر در بهبود و درمان سرطان پروستات. مجله علوم پزشکی فيض. 1391; 16 (7) :747-748