سابقه و هدف: بیماریهای مهم چشم، گلوکوما، کاتاراکت و ماکولای وابسته به سن می باشند. گلوکوما یک بیماری پیش رونده، برگشت ناپذیر و دوم ین دلیل کوری در جهان است. این بیماری شامل افزایش غیرعادی فشار مایع درون چشم است که در صورت عدم درمان می تواند منجر به آسیب عصب بینایی و از دست دادن دید گردد. کاتاراکت یک کدر شدگی است که در لنز کریستالی چشم یا پوشش آن (کپسول لنز) ایجاد می شود و منجر به فقدان ناقص یا کامل عبور نور و تاری دید می گردد. تحلیل ماکولای وابسته به سن با تشکیل رگهای خونی جدید همراه بوده و منجر به آسیب بینایی میگردد.
نتایج: بهدلیل نتایج غیر قابل برگشت بیماریهای چشمی، درمان زود هنگام این بیماریها دارای اهمیت است. بنابراین، تلاشهای زیادی برای یافتن درمانهای مؤثر و زود هنگام انجام میشود. درمانهای مرسوم شامل قطرههای چشمی، قرصها، جراحی با لیزر و سایر جراحیها میباشند. جراحی با لیزر از لحاظ زمان و هزینه مقرون به صرفه نبوده و با اثرات جانبی منفی زیادی همراه است.
نتیجهگیری: استفاده از عناصر و موادی نظیر سزیوم، مهار کنندههای منیزیوم و کلسیم و ساخت نانوپلیمرها با مواد آلی نظیر پلیلاکتیک اسید، پلیلاکتیک گلیکولیک اسید، هیالورونیک اسید، و آکریلیک اسید میتواند به درمان بیماریهای مذکور کمک زیادی نماید. در مطالعه حاضر ابتدا گلوکوما، عوامل ایجاد آن، نقش ژنتیک در ایجاد بیماری و سپس روشهای درمان، مکانیسمهای اثر داروهای این بیماری را توضیح داده و چندین دارو را با یکدیگر مقایسه میکنیم.
Shams E, Yazdanpanahi N, Ganji S, Atrian F. The role of elements in the treatment of eye disorders. Feyz Med Sci J 2013; 16 (7) :731-732 URL: http://feyz.kaums.ac.ir/article-1-1832-fa.html
شمس الهه، یزدان پناهی نسرین، گنجی سارا، عطریان فرزانه. نقش عناصر در درمان اختلالات چشم. مجله علوم پزشکی فيض. 1391; 16 (7) :731-732