دانشگاه علوم پزشکی اصفهان ، Palizban@pharm.mui.ac.ir
چکیده: (8850 مشاهده)
سابقه و هدف: روی بهعنوان یک عنصر کمیاب ضروری، نقشهای متعددی در بدن انسان داشته و کمبود آن میتواند موجب بیماریهای مختلف گردد. مطالعات مختلف نشان میدهند که بهواسطه اثرات کاتالیتیکی، ساختاری و تنظیمی روی، بین همئوستاز مختل روی و بیماری دیابت، ارتباط وجود دارد. جهت درک نقش روی در دیابت، این مطالعه مروری بر روی ارتباط وضعیت روی و اثرات آن بر روی دیابت انجام شده است.
مواد و روشها: برای بررسی مقالات مرتبط با تغییرات همئوستاز روی و نقش آن در دیابت، یک جستجوی نظاممند در پایگاههای PubMed و Scopus با استفاده از کلمات کلیدی "روی" و "دیابت" انجام شد.
نتایج: روی در ذخیره، ترشح و فعالیت انسولین نقش دارد. پلیمورفیسمهای ژن انتقالدهنده روی ZnT8 که یک کنترلکنندۀ ترشح انسولین بوده و بر روی غشاء گرانولهای ترشحی انسولین قرار دارد، نیز میتواند در دیابت نقش داشته و بهعنوان یک هدف درمانی جدید برای بیماران دیابتی مطرح میشود. همچنین، شواهد ژنتیکی و بیوشیمیایی در ارتباط با نقص آنزیم تجزیهکننده انسولین، یک اندوپپتیداز وابسته روی، در پاتوژنز بیماری دیابت وجود دارد. علاوه بر این، بسیاری از عوارض دیابتی میتواند با افزایش اکسیدانها و رادیکالهای آزاد بهواسطه کاهش روی و آنتیاکسیدانهای وابسته به روی در این بیماران، مرتبط باشد.
نتیجهگیری: ارزیابی وضعیت روی در بیماران دیابتی مهم بوده و تصحیح کمبود روی با استفاده از مکملهای روی در افراد دیابتی میتواند اثرات درمانی قابلتوجهی داشته باشد. همچنین، تحقیقات مولکولی بر روی انتقالدهنده روی ZnT8 بهعنوان یک اتوآنتیژن جدید در بیماران مبتلا به دیابت، راهکاری را برای تشخیص زودهنگام و درمان دیابت فراهم مینماید.