دانشگاه شهید چمران اهواز ، abdolhossein.jangaran@gmail.com
چکیده: (9195 مشاهده)
سابقه و هدف: حیوانات آبزی برای تداوم زندگی طبیعی خود به مواد معدنی و عناصر مختلفی نیاز دارند. عناصر بهطور کلی به دو دسته درشتمغذی و ریزمغذیها تقسیم میشوند. عناصر کمیاب از خانواده ریزمغذیها هستند. عناصر کمیاب ضروری تا اندازهای برای موجودات لازم هستند، ولی در صورت افزایش بیش از حد میتوانند موجب مسمومیت گردند. اما، عناصر کمیاب غیرضروری در میزان خیلی کم هم مسمومیت ایجاد میکنند. عناصر کمیاب ضروری در تشکیل ساختار اسکلتی، نگهداری و حفظ سیستمهای کلوئیدی (فشار اسمزی، ویسکوزیته، انتشار) و تنظیم تعادل اسید- باز و نیز بهعنوان اجزای مهم هورمونها، آنزیمها، و فعال کنندههای آنزیمی عمل کرده و در طیف وسیعی از فرآیندهای سلولی (انتقال اکسیژن، تنفس، فعالیت آنزیمی) و فیزیولوژیکی (رشد، تولید مثل، بینایی، ایمنی) در ماهی دخیل هستند.
مواد و روشها: پایگاههای اطلاعاتی Sciencedirect و Fish Diseases and Disorders جستجو گردیدند.
نتایج: برخلاف اکثر حیوانات خشکیزی، حیوانات آبزی عناصر غیر آلی را از محیط آبی خارج جذب میکنند که این عناصر ممکن است در اثر آلودگیهای زیست محیطی به دست انسان و یا در راستای درمانهای دارویی در آب افزایش پیدا کنند. جذب بیش از حد مواد معدنی از طریق مواد غذایی یا آبشش میتواند به ایجاد مسمومیت منجر شود که علاوه بر ماهی میتواند برای انسان و حیواناتی که از این ماهیها تغذیه میکنند نیز مشکلاتی را ایجاد نماید.
نتیجهگیری: یک توازن مناسب بین کمبود و افزایش مواد معدنی برای موجودات آبزی جهت حفظ هومئوستاز آنها از طریق افزایش جذب یا افزایش دفع و نیز کنترلهای بهداشتی محیطهای آبی حیاتی است.
Jangaran-Nejad A, Ashtari A. A review on essential and non-essential trace elements for fish and damages caused by these toxic elements. Feyz Med Sci J 2013; 16 (7) :699-700 URL: http://feyz.kaums.ac.ir/article-1-1816-fa.html
جانگران نژاد عبدالحسین، اشتری عاطفه. مروری بر عناصر کمیاب ضروری و غیر ضروری برای ماهی و ضایعات ناشی از مسمومیت با این عناصر. مجله علوم پزشکی فيض. 1391; 16 (7) :699-700