:: دوره 16، شماره 7 - ( ضميمه 1391 ) ::
فعالیت های ضد توموری و آپوپتوزیس کمپلکس های فلزی سنتز شده
فرشته نظری ، محمد شعبانی ، مجتبی فلاحتی
دانشگاه آزاد اسلامی ، sagharnazary@yahoo.com

سابقه و هدف: از زمان کشف فعالیت ضد توموری سیس پلاتین شیمیست­ها تعداد زیادی کمپلکس­های فلزی را سنتز و پتانسیل استعمال ضد توموری آنها را آزمایش کرده­اند. اگرچه کمپلکس­های فلزی تاثیرات شگرفی در درمان سرطان دارند، اما تاثیرات جانبی آنها و پدیده مقاومت و محدودیت در درمان انواع آنها مانع استفاده از آنها شده است. مطالعه حاضر به­منظور بررسی اثرات ضد توموری و فعالیت آپوپتوزی کمپلکس­های حاوی پلاتین، پالادیوم، کبالت و نیکل طراحی شده است.

مواد و روش­ها: در این مطالعه چهار کمپلکس حاوی پلاتین، پالادیوم، کبالت و نیکل سنتز شده بر روی سلول­های سرطانی غده فوق کلیوی موش صحرائی (PC12) با غلظت­های متفاوت تاثیر داده شده و با استفاده از روش­های MTT و LDH، آپوپتوز تعیین گردید.

نتایج: IC(50) کمپلکس­های فلزی پلاتین، پالادیوم، کبالت و نیکل به­ترتیب 9/4 و 6/5 و 5/39 و 3/64 می­باشد که این IC(50) بدین معنی­ است که کمپلکس پلاتین در حدود 8 و 13 برابر کمپلکس­های کبالت و نیکل به­ترتیب قدرت کشندگی (اثر سمیت) در مقابل سلول­های توموری مدولای غده فوق کلیوی دارد. به­هرحال همه این کمپلکس­ها فعالیت لاکتات دهیدروژناز و آپوپتوتیک از خود نشان دادند. آزاد شدن لاکتات دهیدروژناز نیز وابسته به غلظت بود؛ به­طوری­که غلظت 200 میکرومولار پلاتین، پالادیوم، کبالت و نیکل منجر به آزاد شدن لاکتات دهیدروژناز به میزان 94، 84، 64 و 55 درصد گردید.

نتیجه­گیری: ماهیت و موقعیت جانشینی گروه­های بر روی لیگاندهای فلزی نقش مهمی در تعیین فعالیت­های ضد سرطانی این کمپلکس­های سنتز شده ایفا می­کند.

واژه‌های کلیدی: ضد توموری، آپوپتوز، کمپلکس فلزی
دریافت: 1391/12/13 | ویرایش نهایی: 1391/12/13 | انتشار: 1391/12/25

Nazari F, Shabani M, Falahati M. Apoptosis and anti-tumor activities of newly synthesized metal complexes. Feyz 2013; 16 (7) :695-696

نظری فرشته، شعبانی محمد، فلاحتی مجتبی. فعالیت های ضد توموری و آپوپتوزیس کمپلکس های فلزی سنتز شده. مجله علوم پزشکی فيض. 1391; 16 (7) :695-696