سابقه و هدف: از زمان کشف فعالیت ضد توموری سیس پلاتین شیمیستها تعداد زیادی کمپلکسهای فلزی را سنتز و پتانسیل استعمال ضد توموری آنها را آزمایش کردهاند. اگرچه کمپلکسهای فلزی تاثیرات شگرفی در درمان سرطان دارند، اما تاثیرات جانبی آنها و پدیده مقاومت و محدودیت در درمان انواع آنها مانع استفاده از آنها شده است. مطالعه حاضر بهمنظور بررسی اثرات ضد توموری و فعالیت آپوپتوزی کمپلکسهای حاوی پلاتین، پالادیوم، کبالت و نیکل طراحی شده است.
مواد و روشها: در این مطالعه چهار کمپلکس حاوی پلاتین، پالادیوم، کبالت و نیکل سنتز شده بر روی سلولهای سرطانی غده فوق کلیوی موش صحرائی (PC12) با غلظتهای متفاوت تاثیر داده شده و با استفاده از روشهای MTTو LDH، آپوپتوز تعیین گردید.
نتایج: IC(50) کمپلکسهای فلزی پلاتین، پالادیوم، کبالت و نیکل بهترتیب 9/4 و 6/5 و 5/39 و 3/64 میباشد که این IC(50) بدین معنی است که کمپلکس پلاتین در حدود 8 و 13 برابر کمپلکسهای کبالت و نیکل بهترتیب قدرت کشندگی (اثر سمیت) در مقابل سلولهای توموری مدولای غده فوق کلیوی دارد. بههرحال همه این کمپلکسها فعالیت لاکتات دهیدروژناز و آپوپتوتیک از خود نشان دادند. آزاد شدن لاکتات دهیدروژناز نیز وابسته به غلظت بود؛ بهطوریکه غلظت 200 میکرومولار پلاتین، پالادیوم، کبالت و نیکل منجر به آزاد شدن لاکتات دهیدروژناز به میزان 94، 84، 64 و 55 درصد گردید.
نتیجهگیری: ماهیت و موقعیت جانشینی گروههای بر روی لیگاندهای فلزی نقش مهمی در تعیین فعالیتهای ضد سرطانی این کمپلکسهای سنتز شده ایفا میکند.
Nazari F, Shabani M, Falahati M. Apoptosis and anti-tumor activities of newly synthesized metal complexes. Feyz Med Sci J 2013; 16 (7) :695-696 URL: http://feyz.kaums.ac.ir/article-1-1814-fa.html
نظری فرشته، شعبانی محمد، فلاحتی مجتبی. فعالیت های ضد توموری و آپوپتوزیس کمپلکس های فلزی سنتز شده. مجله علوم پزشکی فيض. 1391; 16 (7) :695-696