سابقه و هدف: جیوه عنصری سمی است که اولین بار آثار سمی آن در مینیماتای ژاپن در نوزادان مشاهده شد و به نام سندروم مینیماتا خوانده شد. علائم این سندروم لرزش، آتاکسی، پارالیزی و کاهش تون عضلانی است. گانگلیونهای قلبی تنظیم کننده ریتم قلبی هستند که حاوی سلولهای شوان، و رشتههای عصبی میباشند. در این مطالعه تغییرات مورفولوژیک و فراساختاری سلولهای شوان و رشتههای عصبی در این گانگلیونها پس از تاثیر متیل مرکوری مورد بررسی قرار گرفته است.
مواد و روشها: تعداد 20 سر خرگوش نر سفید نیوزلندی بهطور مساوی به دو گروه کنترل و تجربی تقسیم شدند. به گروه تجربی 4 میلیگرم بر کیلوگرم متیل مرکوری حل شده در آب مقطر روزانه بهصورت داخل صفاقی بهمدت دو هفته تزریق شد. گروه کنترل فقط آب دریافت کردند. در پایان دوره تزریق، حیوانات بیهوش شده و با محلول کارنوسکی پرفیوز شدند و چربیهای دور بطن و دهلیز آنها برداشته شد. سپس، گانگلیونها زیر استریو میکروسکوپ از چربیها جدا شده و برای مشاهده با میکروسکوپ الکترونی پردازش شدند.
نتایج: تغییرات فراساختاری در سلولهای شوان و رشتههای عصبی گانگلیونهای قلبی مشاهده شد که شامل متراکم شدن کروماتین و واکوئله شدن سیتوپلاسم سلولهای شوان و ظهور تودههای الکترون دنس در غشاء میلین دور رشتههای عصبی بود.
نتیجهگیری: این نتایج نشان میدهد که پس از تجویز متیل مرکوری، سلولهای شوان و رشتههای عصبی دچار تغییرات دژنراتیو در گانگلیونهای قلبی شده و عملکرد این گانگلیونها را تحت تاثیر قرار میدهند که در درازمدت منجر به تغییردر ریتم قلب میشود.
Mehraein F. Ultrastructural changes of Schwann cells and nerve fibers of rabbit cardiac ganglia after methyl mercury administration. Feyz Med Sci J 2013; 16 (7) :689-690 URL: http://feyz.kaums.ac.ir/article-1-1811-fa.html
مهرآیین فرشته. تغییرات فرا ساختاری سلول های شوان و رشته های عصبی گانگلیون های قلب خرگوش پس از تجویز متیل مرکوری. مجله علوم پزشکی فيض. 1391; 16 (7) :689-690