سابقه و هدف: نقش عناصر کمیاب در فرآیندهای مختلف بیوشیمیایی بدن، حیاتی و غیر قابل انکار است. استفاده از دو گیاه شوید و شنبلیله در رژیم غذایی و هم چنین در مکمل های دارویی غذایی می تواند به حفظ سلامت و تندرستی افراد کمک بنماید. این تحقیق به منظور بررسی مقایسه ای عناصر کمیاب آهن، روی، منگنز و مس در دو گیاه دارویی فوق انجام پذیرفته است.
مواد و روشها: در این مطالعه آزمایشگاهی ابتدا مقدار ثابتی از دو گیاه دارویی شوید و شنبلیله به صورت تازه تهیه شد و پس از تولید خاکستر مرطوب آنها، اقدام به اندازه گیری عناصر کمیاب آهن، روی، منگنز و مس گردید. کلیه اندازهگیریها توسط دستگاه جذب اتمی در مقابل محلول های استاندارد چهار عنصر مذکور انجام گردید.
نتایج: نتایج حاصل از اندازه گیری عصاره این دو گیاه برای چهار عنصر فوق به صورت ذیل به دست آمد: شوید [آهن (49/9)، مس (173/0)، منگنز (131/1) و روی (311/1)] و شنبلیله [آهن (24/2)، مس (255/0)، منگنز (959/0) و روی (514/1) میلی گرم در100 گرم گیاه تازه].
نتیجه گیری: در مقایسه دو گیاه دارویی مذکور عناصر گیاه شنبلیله به استثناء عنصر منگنز بیشتر از گیاه شوید بود و عنصر مس کمترین مقدار را به خود اختصاص داده بود. با توجه به مقادیر این عناصر، گیاهان شوید و شنبلیله از نظر شیمیایی و استفاده دارویی و درمانی اهمیت بالایی داشته و مصرف غذایی آنها برای حفظ سلامتی و تندرستی توصیه می گردد.
Entezari M, Payravand F. A comparative study of Iron, Zinc, Manganese, and Copper in Anethum graveolens L. and Trigonella foenum-graecum L. herbs. Feyz Med Sci J 2013; 16 (7) :665-666 URL: http://feyz.kaums.ac.ir/article-1-1797-fa.html
انتظاری مجتبی، پایروند فرزانه. بررسی مقایسه ای عناصر آهن، روی، منگنز و مس در شوید و شنبلیله. مجله علوم پزشکی فيض. 1391; 16 (7) :665-666