سابقه و هدف: یکی از موضوعات مهم زمین شناسی پزشکی، بررسی ارتباط بین بیماری های قلبی عروقی و سختی آب در نواحی خاص می باشد. در چندین کشور و منطقه ارتباط منفی بین سختی آب و مرگ ناشی از بیماری های قلبی عروقی مشاهده شده است. کربنات کلسیم خاصیت آنتی اسیدی دارد و در نواقص کلیوی و درمان استئوپروزیس نیز به کار می رود.
مواد و روش ها: به منظور بررسی صحت این مطلب با استفاده از تکنولوژی سنجش از دور، از داده های حرارتی سنجنده ETM+ ماهواره لندست 7 استفاده گردید و به وسیله این تصاویر نواحی دارای کانی دولومیت مشخص شد. سپس، با نمونه برداری آب مصرفی و تعیین خصوصیات شیمیایی و کاتیون های آن و بررسی انطباق منابع آب با نواحی دولومیتی و بررسی آمار، تعداد بیماران کلیوی و قلبی عروقی مشخص گردید.
نتایج: به علت پایین بودن میزان کلسیم و منیزیم آب مصرفی نسبت به حد مطلوب این عناصر در آب که ناشی از عدم انطباق سفره های آب با کانی های دولومیتی می باشد، درصد بیماری های فوق الذکر نسبت به جمعیت منطقه که حدود 30 هزار نفر می باشد، درصد قابل توجهی است.
نتیجه گیری: درصد بیماریهای کلیوی در منطقه 13/1 درصد و بیماری های قلبی و عروقی برابر با 85/1 درصد می باشد.
Bahramian M. Evaluating the effect of water hardness in reducing heart and kidney diseases in Samirom using the RS & GIS technologies. Feyz Med Sci J 2013; 16 (7) :637-638 URL: http://feyz.kaums.ac.ir/article-1-1782-fa.html
بهرامیان میلاد. بررسی تاثیر سختی آب آشامیدنی در کاهش ابتلا به بیماری های قلبی و کلیوی در سمیرم با استفاده از فناوری RS و GIS. مجله علوم پزشکی فيض. 1391; 16 (7) :637-638