سابقه و هدف: با توجه به شواهد مبنی بر تاثیر عناصر کمیاب بر یکدیگر و اهمیت آنها در دوران بارداری، لازم دانستیم تا ارتباط این عناصر را در خون مادر و نیز بند ناف با هم بسنجیم.
مواد و روش ها: این مطالعه مقطعیتحلیلی است که بر روی 344 مادر باردار که در بیمارستان مریم و ولی عصر(عج) و اکبرآبادی شهر تهران در سال 1388 زایمان نمودند و نوزادان آن ها انجام گردید و غلظت سرمی روی، مس، منیزیم، آهن و کلسیم خون مادر و بند ناف اندازه گیری شد. اطلاعات مادران نیز به صورت پرسشنامه جمع آوری شد.
نتایج: 7/26 درصد مادران هنگام زایمان دچار کمبود روی، 5/53 درصد کمبود مس، 4/72 درصد کمبود منیزیم، 6/0 درصد کمبود آهن و 4/49 درصد کمبود کلسیم بودند و 5/3 درصد از نوزادان دچار کمبود روی، 6/41 درصد کمبود مس، 4/67 درصد کمبود منیزیم، 2/3 درصد کمبود آهن و 3/2 درصد کمبود کلسیم بودند. با استفاده از Spearman Correlation، ارتباط مستقیم معنی داری بین سطح سرمی هر عنصر در خون مادر با همان عنصر در خون بند ناف دیده شد و بین برخی عناصر مادری و بند ناف نیز ارتباطات معنی داری یافت شد. هم چنین، در بررسی ارتباط سطح خونی عناصر مادری با یکدیگر در رگرسیون خطی، بین سطوح مس و آهن، روی و آهن، مس و منیزیم، کلسیم و منیزیم، ارتباط مثبت و بین روی و کلسیم ارتباط منفی معنی دار وجود داشت.
نتیجه گیری: در این مطالعه کمبود منیزیم، مس، روی و کلسیم در مادران نسبتا شایع بود که می تواند منجر به عوارض بسیاری در بارداری گردد و نیازمند مداخلات ویژه می باشد.
Seddighi Looye E, Moghadam Banaem L, Afshar A, Kazemnejad A. Evaluating the relationship between serum levels of zinc, copper, magnesium, iron and calcium in maternal and umbilical cord blood and their deficiency prevalence . Feyz Med Sci J 2013; 16 (7) :629-630 URL: http://feyz.kaums.ac.ir/article-1-1778-fa.html
صدیقی لویه الهه، مقدم بنائم لیدا، افشار اعظم، کاظم نژاد انوشیروان. بررسی ارتباط بین سطح سرمی روی، مس، منیزیم، آهن و کلسیم مادر و بند ناف با یکدیگر و شیوع کمبود آن ها. مجله علوم پزشکی فيض. 1391; 16 (7) :629-630