سابقه و هدف: مطالعات اخیر نشان داده اند که ترکیبات کروم منجر به بروز سرطان های مختلف می شوند. مغز استخوان مهم ترین بافتی است که فرآیند خون سازی در آن صورت می گیرد و طی آن سلول های بنیادی چند قوه ای به تمامی سلول های بالغ خون تبدیل می شوند. از آن جایی که این فرآیند برای ساخت سلول های خونی اهمیت دارد، لذا هر ماده سمی که بتواند این فرآیند را مختل کند می تواند به بیماری های مختلف منجر شود.
مواد و روش ها: در این مطالعه اثرات سمی کرومیوم اکسید بر سلول های بنیادی مغز استخوان از طریق روش تریپان بلو و MTT مطالعه گردید. مشاهدات مورفولوژیک برای پدیده آپوپتوز و نکروز از طریق رنگ آمیزی آکریدین اورنج-اتیدیوم برماید به وسیله میکروسکوپ فلورسانت صورت گرفت. بدین منظور سلول های غیر چسبنده مغز استخوان جداسازی شده و کشت داده شدند. سپس، با کرومیوم اکسید برای زمان معین انکوبه شدند. پس از این مدت بقا سلول ها و تغییرات مورفولوژیک سلول های تیمار شده بررسی شدند.
نتایج: نتایج نشان داد که با افزایش غلظت کرومیوم اکسید بقا سلول ها کاهش می یابد؛ به طوری که در غلظت بالا ( µg/ml200) درصد بقا به 50 درصد بقای کنترل می رسد و هم چنین شواهدی در رابطه با آپوپتوز مثل فشردگی کروماتین، قطعه قطعه شدن هسته، تغییر در اندازه و شکل سلول مشاهده گردید.
نتیجه گیری: اثرات مشاهده شده دلالت بر اثرات سمی کرومیوم اکسید بر سلول های بنیادی مغز استخوان موش دارد که می تواند منجر به مرگ سلولی طی فرآیند خون سازی شود.
Khorsandi K, Rabbani-Chadegani O. Studies on the toxic effect of chromium oxide on mouse bone marrow stem cell. Feyz Med Sci J 2013; 16 (7) :627-628 URL: http://feyz.kaums.ac.ir/article-1-1777-fa.html
خرسندی خاطره، ربانی چادگانی عذرا. بررسی اثرات سمی کرومیوم اکسید بر سلول های بنیادی مغز استخوان موش. مجله علوم پزشکی فيض. 1391; 16 (7) :627-628