دانشگاه علوم پزشکی اصفهان ، esfahanimr21@yahoo.com
چکیده: (8909 مشاهده)
سابقه و هدف: مواجهه با سرب در ایجاد بیماریهای قلبی عروقیکه مهمترین علت مرگ و میر محسوب میشوند، نقش دارد. این مقاله به مرور مکانیسمهای مرتبط میپردازد.
مواد و روشها: مطالعات اخیر انجام شده در مورد سرب و بیماریهای قلبیعروقی مورد بررسی قرار گرفت. منابع استفاده پایگاههایWeb of knowledge، Science direct, Google scholar و PubMed بودند.
نتایج: بررسی اطلاعات نشان میدهد که مواجهه با سرب در مقادیر کم در طولانیمدت با مکانیسمهای متعدد سبب افزایش فشار خون میشود: افزایش فعالیت آنزیم مبدل آنژیوتانسین و کینیناز 2، تاثیر روی آزادسازی یا ساخت رنین، کاهش دسترسی به نیتریک اکساید و افزایش مقاومت عروقی، اثر تحریکی روی سیستم اعصاب سمپاتیک، تغییر در سیستم آدرنرژیک و فاکتورهای تنظیم کننده عروقی مشتق از اندوتلیوم، اختلال در تنظیم پپتید ناتریورتیک دهلیزی، مداخله در مسیر سیگنالینگ کلسیم و تغییر مقاومت عروقی. از دیگر نقشهای سرب، تسریع استرس اکسیداتیو است. مطالعات متعدد ارتباط استرس اکسیداتیو با بیماریهای قلبیعروقی را اثبات کرده است. سرب از طریق مداخله در ساخت برخی پروتئوگلیکانها در عملکرد اندوتلیال و عروق موثر است. این فلز اثرات منفی بر روند فیبرینولیتیک داشته و نیز رشد سلولهای ماهیچه صاف عروق که در تشکیل پلاکهای آترواسکلروتیک تاثیر دارند، را نیز تسریع میکند.
نتیجهگیری: درک کامل اثر مواجهه با سرب روی بیماریهای قلبیعروقی نیاز به تحقیقات بیشتر دارد. با توجه به بالا بودن میزان آلودگی با سرب و نیز شیوع بالای بیماریهای قلبیعروقی در ایران، لازم است تا اثر مواجهه با سرب برروی بیماریهای قلبیعروقی در ارزیابیهای خطر آلودگی با این فلز قرار بگیرد.
Esfahani M, Movahedian A, Ataei N. The association between Lead exposure and cardiovascular diseases. Feyz Med Sci J 2013; 16 (7) :605-606 URL: http://feyz.kaums.ac.ir/article-1-1764-fa.html
اصفهانی مریم، موحدیان احمد، عطائی نگار. ارتباط مواجهه با سرب و بیماری های قلبی عروقی . مجله علوم پزشکی فيض. 1391; 16 (7) :605-606