دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، kouroosh110@yahoo.com
چکیده: (14197 مشاهده)
سابقه و هدف: سرطان پستان یکی از شایعترین انواع سرطان در میان زنان است؛ بهطوری که 12 درصد زنان در معرض ابتلا به سرطان پستان قرار دارند. آهن می تواند از طریق استرس اکسیداتیو و تولید گونه های فعال منجر به تولید سرطان پستان شود. افزایش سطح آهن که قبلا غیرمعمول بوده است با مصرف غذاهای غنی شده در بسیاری کشورها مرسوم شده است. از آنجایی که غنی سازی آرد و نان توسط آهن یکی از اهداف مهم توسعه می باشد، برآن شدیم تا اثر ازدیاد آهن بر بروز سرطان پستان را بررسی نماییم.
مواد و روش ها: پایگاه های Google, Medline، بررسی شد.
نتایج: آهن آزاد یک پروکسیدان است که می تواند باعث استرس اکسیداتیو و تخریب DNA شود. مصرف زیاد و طولانی مدت آهن می تواند منجر به زیادی آهن بدن شود. به علاوه، بعد از سن یائسگی ذخایر آهن بدن زنان افزایش می یابد. با وجودی که مطالعات انجام شده بر روی حیوان اثر سرطان زایی زیادی آهن را تایید می کند، همه مطالعات اپیدمیولوژی تأیید کننده آن نمی باشد.
نتیجه گیری: گونه های اکسیژن آزاد تولید شده از متابولیسم طبیعی سلولی می تواند باعث آزاد کردن آهن از فریتین شود. به غیر از اثرات پراکسیدی آهن، مقادیر بالای آهن آزاد می تواند اثرات استرادیول، الکل و اشعه رادیو اکتیو که 3 عامل خطر مهم سرطان پستان هستند، را تقویت کند. بسیاری از مطالعات انجام شده نشان دادند که افزایش آهن در بدن حتی اگر سرطان پستان ایجاد نکند، می تواند منجر به تغییرات فیبروکیستیک در زنان به خصوص پس از یائسگی شود.