دانشگاه آزاد اسلامی، واحد خوراسگان ، rozita.baradaraqn@yahoo.com
چکیده: (7180 مشاهده)
سابقه و هدف: زاینده رود رودخانه اصلی در مرکز ایران بوده و یکی از مهم ترین منابع آب برای آبیاری، توسعه صنایع و استفاده های شهری می باشد. هدف از این مطالعه بررسی تغییرات در آلودگی رسوبات این رودخانه میباشد.
مواد و روشها: نمونهها از 6 ایستگاه در کف رودخانه گرفته شده و هدایت الکتریکی، pH، مواد آلی و غلظت سرب، کادمیوم و نیکل کل در نمونههای رسوب اندازهگیری شدند.
نتایج: نتایج این مطالعه حاکی از یک افزایش سریع در هدایت الکتریکی از ایستگاه چهارم (پل اژیه) تا گاوخونی است. هم چنین، pH رسوبات زاینده رود در تمام مسیر قلیائی بوده و بین 3/7 تا 9/7 تغییر میکند. کمترین pH اندازه گیری شده مربوط به ایستگاه دوم (پل چوم) و بیشترین آن مربوط به پل اژیه می باشد. مقدار نیکل و مواد آلی از ایستگاه اول (سی و سه پل) تا ایستگاه سوم (پل زیار) افزایش داشته و بیشترین مقدار سرب برابر با 1/72 میلیگرم بر کیلوگرم موبوط به پل چوم میباشد.
نتیجهگیری: به طور کلی در منطقه شهری نسبت به پایین دست رودخانه مقدار سرب بیشتری مشاهده شد. بیشترین مقدار کادمیوم (2 میلی گرم بر کیلوگرم) در ایستگاه پنجم (پل ورزنه) و در بقیه ایستگاهها مقدار آن بسیار ناچیز بود. بنابراین، رسوبات زایندهرود از نظر میزان حضور کادمیوم غیرآلوده میباشد.
Baradaran R, Kalbasi M, Fallahzade J. Contamination of Zayandeh Rud sediments with some heavy metals and chemical parameters. Feyz Med Sci J 2013; 16 (7) :585-586 URL: http://feyz.kaums.ac.ir/article-1-1754-fa.html
برادران رزیتا، کلباسی محمود، فلاحزاده جابر. آلودگی رسوبات زایندهرود با برخی از فلزات سنگین و پارامترهای شیمیایی. مجله علوم پزشکی فيض. 1391; 16 (7) :585-586