سابقه و هدف: با توجه به شیوع افسردگی پس از زایمان (42-13 درصد) و مشکلات جدی که این اختلال برای مادر، کودک و خانواده به وجود میآورد شناسایی عوامل خطرساز ضروری است. بنابراین در این تحقیق رابطه افسردگی پس از زایمان با نوع زایمان بررسی گردید.
مواد و روشها: پژوهش حاضر به روش تحلیلی از نوع مورد ـ شاهد با روش نمونهگیری مبتنی بر هدف در 460 زن در قالب دو گروه برابر افسرده (مورد) و غیرافسرده (شاهد) مراجعهکننده در ماههای دوم و سوم پس از زایمان به مراکز بهداشتی ـ درمانی شهر کاشان طی سالهای 85-1384 با استفاده از آزمون افسردگی بک و پرسشنامه پژوهشگرساخته انجام شد. نمونههایی که دارای برخی عوامل اثرگذار بر افسردگی بودند (سابقهی مصرف پروژسترون و افسردگی خود و خانواده، بستری شدن در بیمارستان، بیماری سیستمیک افسردهکننده، ناهنجاری نوزاد و تنش جدی جسمی و روانی طی سال گذشته) از مطالعه خارج و جنس نوزاد و مرتبهی حاملگی در دو گروه همسان شد. جهت تجزیه و تحلیل آماری از آزمونهای t مستقل، کای دو، OR و CI استفاده شد.
نتایج: یافتهها ارتباط معنیدار آماری بین افسردگی پس از زایمان و نوع زایمان نشان نداد (28/1= OR ). درصد زایمان به شیوهی سزارین در گروه مورد 1/46 و شاهد 2/52 درصد بوده است. ارتباط معنیدار آماری بین شغل، تحصیلات زن، تعداد فرزندان و ناخواسته بودن حاملگی با علامت افسردگی پس از زایمان مشاهده نشد. اما ارتباط معنیدار آماری بین شغل همسر و علامت افسردگی پس از زایمان مشاهده شد (047/0 p £ ).
نتیجهگیری: ارتباط معنیدار آماری بین افسردگی پس از زایمان و نوع زایمان مشاهده نشد. افسردگی پس از زایمان در زنانی که شغل همسرشان کارمند بود کمتر مشاهده شد که ضرورت انجام پژوهش بیشتر را نشان میدهد.
Sharifi K, Sooky Z, Akbari H, Sharifi S M. Aseessment of the relationship between the method of delievery and postpartum depression. Feyz Med Sci J 2008; 12 (1) :50-55 URL: http://feyz.kaums.ac.ir/article-1-17-fa.html
شریفی خدیجه، سوکی زهرا، اکبری حسین، شریفی سید مصطفی. بررسی رابطه نوع زایمان و افسردگی پس از زایمان. مجله علوم پزشکی فيض. 1387; 12 (1) :50-55