:: دوره 16، شماره 5 - ( دو ماه نامه 1391 ) ::
مرضیه احمدی ، احمدعلی پوربابایی ، منیر دودی
دانشگاه تهران واحد کرج ، ahmadalipb@gmail.com

سابقه و هدف: سیستم بیوراکتور غشایی، کاربرد وسیعی در فرآیند تصفیه بیولوژیک در پساب صنعتی و شهری دارد. علی‌رغم کارایی این بیوراکتورها در تصفیه، مشکلات متعددی از جمله تشکیل بیوفیلم ناشی از باکتری‌های موجود در پساب، موجب محدودیت کاربری این سیستم‌ها شده است. هدف از این تحقیق شناسایی باکتری‌های غالب تشکیل‌دهنده بیوفیلم در این سیستم‌ها و بررسی اثر کشندگی نانوذرات نقره در سایز کوچک‌تر ( nm4) و غلظت‌های پایین (رقت بیشتر) با توجه به اهمیت کیفیت پساب می‌باشد.

مواد و روش‌ها: این مطالعه تجربی در مقیاس آزمایشگاهی بر روی 140 نمونه انجام شد. با استفاده از تست‌های بیوشیمیایی و افتراقی ایزوله‌های غالب شنایی گردید. سپس با استفاده از روش Broth micro dilution، (minimal inhibitory concentration (MIC و minimal bactericidal concentration (MBC) اندازه‌گیری شد و از هرکدام از رقت‌های 5/0، 1،2، 4، 8 ppm از نانو ذرات نقره، دیسک‌های استاندارد تهیه و به‌روش انتشار دیسک درآگار در محیط کشت مولر هینتون آگار ارزیابی شد و قطر هاله مهاری اندازه‌گیری شد.

نتایج‌: جدایه‌ها به‌ترتیب فراوانی شامل: اشریشیاکلی، سودوموناس آئروجینوزا، پروتئوس، باسیلوس سوبتیلیس، باسیلوس سرئوس، سیتروباکتر، و باسیلوس آنتراسیس بودند. حداقل غلظت بازدارندگی رشد (MIC) ذرات نانو نقره با قطر 4 نانومتری بر علیه جدایه‌ها‌ی اشریشیاکلی برابر ppm 2، سیتروباکتر ppm 1، باسیلوس سرئوس ppm 1، باسیلوس آنتراسیس ppm5/0، باسیلوس سوبتیلیس ppm 1، سودوموناس ppm 4 و پروتئوس برابر با ppm 2 به‌دست آمد.

نتیجه‌گیری: براساس نتایج این تحقیق می‌توان نتیجه گرفت نانو ذرات نقره در سایز کمتر از 10 نانومتر برای حذف ایزوله‌های غالب و مقاوم به ‌خصوص در باکتری‌های گرم مثبت موثر است.

واژه‌های کلیدی: بیوفیلم، سیستم بیوراکتور غشایی، نانوذرات نقره، حداقل غلظت مهار کنندگی
دریافت: 1391/7/25 | ویرایش نهایی: 1391/10/17 | انتشار: 1391/7/24

Ahmadi M, Pourbabaee A A, Doudi M. The isolation and identification of biofilm-forming bacteria in a membrane bioreactor and its removal by silver nanoparticles. Feyz 2012; 16 (5) :433-438

احمدی مرضیه، پوربابایی احمدعلی، دودی منیر. جداسازی و شناسایی باکتری های تشکیل دهنده بیوفیلم دستگاه بیوراکتور غشایی(MBR) و حذف آنها به وسیله نانو ذرات نقره. مجله علوم پزشکی فيض. 1391; 16 (5) :433-438