ارتباط بین حافظه کاری و کیفیت زندگی در بیماران مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس
نگین چهره نگار ، فرنوش شمس ، ساره زرشناس ، علیرضا نیک سرشت
دانشگاه علوم پزشکی شیراز ، sh_00_f@yahoo.com

سابقه و هدف: یکی از مهمترین نقایص شناختی در بیماران مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس (MS) که کیفیت زندگی در این بیماران را حتی در مراحل اولیه بیماری تحت تأثیر قرار می دهد، اختلال در حافظه کاری می باشد. بنابراین بررسی همبستگی بین ارتباط بین حافظه کاری با کیفیت زندگی در بیماران مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس ضروری به نظر می‌رسد.

مواد و روش ها: در مطالعه مورد شاهدی حاضر تعداد 35 بیمار مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس در دسترس و 28 فرد سالم به عنوان گروه شاهد شرکت کردند. جهت ارزیابی حافظه کاری از مقیاس هوش وکسلر بزرگ سالان و جهت بررسی کیفیت زندگی از آزمون MSQOL-54 (Multiple Sclerosis Quality Of Life-54) استفاده شد.

نتایج: مقایسه میانگین نمره حافظه کاری در هر دو شاخص فراخنای شنیداری (001/0=P) و فراخنای دیداری (0001/0>P) و جزء فیزیکی کیفیت زندگی (04/0=P) در دو گروه مورد و شاهد تفاوت معناداری را نشان داد. با استفاده از رگرسیون لجستیک نشان داده شد بیماری MS بر روی جزء فیزیکی (519/0-889/0=CI و 679/0=OR). و ذهنی کیفیت زندگی (998/0-857/=CI و 929/0=OR) مؤثر می باشد.

نتیجه گیری: پژوهش حاضر نشان می دهد شناخت، عامل مؤثر بر توانایی درگیر شدن در فعالیت های روزمره زندگی می باشد. هم چنین، ارتباط بین نقص در حافظه کاری و پایین بودن کیفیت زندگی، اهمیت شناخت زود هنگام نقص شناختی را در بیماران MS مشخص می کند.

واژه‌های کلیدی: مالتیپل اسکلروزیس، حافظه کاری، کیفیت زندگی، مقیاس هوش وکسلر بزرگ سالان
دریافت: 1391/5/4 | ویرایش نهایی: 1391/5/17 | انتشار: 1391/4/25

Chehreh-Negar N, Shams F, Zarshenas S, Nikseresht A. Correlation between working memory and quality of life in multiple sclerosis patients. Feyz 2012; 16 (4) :337-345

چهره نگار نگین، شمس فرنوش، زرشناس ساره، نیک سرشت علیرضا. ارتباط بین حافظه کاری و کیفیت زندگی در بیماران مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس. مجله علوم پزشکی فيض. 1391; 16 (4) :337-345