راضی ناصری فر ، فاطمه غفاری ‌فر ، عبدالحسین دلیمی‌اصل ، زهره شریفی ، سعیده شجاعی ، محبوبه سلیمی
دانشگاه تربیت مدرس ، ghafarif@modares.ac.ir

سابقه و هدف: عوارض توکسوپلاسموز ضرورت یافتن واکسن مؤثری علیه این بیماری را مطرح می‌سازد. ایمن‌سازی با پلاسمید نوترکیب حاوی ژن‌های کد کننده پروتئین‌های محافظت کننده، راه‌کاری امید بخش برای ساخت واکسن به‌شمار می‌آید. تحقیق حاضر با هدف ارزیابی ایمنی‌زایی پلاسمید کد کننده آنتی‌ژن GRA5 توکسوپلاسما گوندی در موش BALB/c صورت گرفت.

مواد و روش‌ها: این تحقیق تجربی روی 3 گروه 10 تائی موش BALB/c که به‌طور تصادفی ساده انتخاب شده‌ بودند، صورت گرفت. پس از کلون کردن ژن 5GRA در پلاسمید بیانی pcDNA3 و استخراج انبوه پلاسمید، محصول به‌دست آمده تزریق عضلانی گردید. جهت تعیین وضعیت ایمنی سلولی، سایتوکاین‌های IFN-γ ،IL-4 و برای ایمنی هومورال، IgG و ساب‌تایپ‌های IgG1 ،IgG2aبا استفاده از تست الایزا بررسی شدند.

نتایج: گروه ایمن شده توسط pcGRA5 افزایش معنی‌داری را در پاسخ‌های ایمنی هومورال و سلولی نشان داد (003/0P=) که با تست MTT تایید گردید. متوسط زمان بقا در گروه تجربی 9 و در گروه‌های کنترل 6 روز بود.

نتیجه‌گیری: موش‌های ایمن شده با پلاسمید حاوی ژن GRA5 باعث تولید مقادیر بیشتری از IFN-γشده که تمایل پاسخ ایمنی به سمت Th1 را نشان می‌دهند که این موضوع با سطح بالای IgG2a تأیید گردید. یافته‌های این تحقیق مشخص نمود که ژن GRA5 توکسوپلاسما گوندی می‌تواند کاندید مناسبی برای واکسیناسیون بر علیه توکسوپلاسموز باشد.

واژه‌های کلیدی: توکسوپلاسما گوندی، DNAواکسن، ایمنی سلولی، ایمنی هومورال، ژن GRA5
دریافت: 1391/5/4 | ویرایش نهایی: 1391/5/17 | انتشار: 1391/4/25

Naserifar R, Ghaffarifar F, Dalimi-Asl A, Sharifi Z, Shojaei S, Salimi M. Evaluating the immunogenicity for plasmid encoding GRA5 antigen of Toxoplasma gondii in BALB/c mice. Feyz 2012; 16 (4) :317-323

ناصری فر راضی، غفاری ‌فر فاطمه، دلیمی‌اصل عبدالحسین، شریفی زهره، شجاعی سعیده، سلیمی محبوبه. ارزیابی ایمنی زایی پلاسمید کد کننده آنتی ژن GRA5 توکسوپلاسما گوندی در موش BALB/c. مجله علوم پزشکی فيض. 1391; 16 (4) :317-323