بررسی ترکیب و میزان زباله های تولیدی شهر کاشان در سال 1388
ناصر محرم نژاد ، قاسمعلی عمرانی ، امیر حسین جاوید ، غلامرضا مصطفائی ، حسین اکبری
واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد تهران ، mostafai_gr@kaums.ac.ir

سابقه و هدف: یکی از مهمترین مشکلات زیست محیطی بی توجهی به مدیریت مواد زائد جامد است. تنوع کمی و کیفی ترکیبات زباله، توسعه بی رویه شهرها و عدم تکنولوژی مناسب دفع، باعث ایجاد مشکلات ویژه ای شده است که رفع آنها با بررسی دقیق و هماهنگی علم و تجربه در قالب یک مدیریت صحیح امکان پذیر است.

مواد و روش ها: این مطالعه توصیفی در بازه زمانی 12 ماه از ابتدای سال 1388 بر روی زباله های شهر کاشان انجام شد. هر ماه یک نمونه به صورت تصادفی برطبق دستور العمل استاندارد برداشته شده و آنالیز فیزیکی انجام گرفت.

نتایج: نتایج پژوهش نشان داد که شهر کاشان روزانه به طور متوسط 185 تن زباله دارد که حدود 5/75 درصد آن را مواد فساد پذیر تشکیل می دهد. متوسط سرانه ی تولید روزانه زباله 638 گرم به ازای هر نفر در روز و متوسط چگالی زباله در ایستگاه انتقال 194 کیلوگرم بر متر مکعب بود. آهن فراوان ترین فلز اندازه گیری شده در شیرابه زباله بود.

نتیجه گیری: بررسی کمی زباله های شهر کاشان نشان داد که درصد بالایی از زباله به مواد فساد پذیر و بعد از آن پلاستیک و سپس به کاغذ و کارتن اختصاص دارد. با توجه به اینکه پیشگیری از اثرات نامطلوب زیست محیطی مواد زائد جامد در اولویت بوده و این امر با اعمال روش های مدیریتی مناسب به دست می آید، لذا آموزش همگانی جهت تفکیک زباله ها در مبدا، کاهش حجم زباله تولیدی و در پی آن کاهش حجم شیرابه و نحوه ی صحیح بازیافت، جمع‌آوری و دفع زباله توصیه می گردد.

واژه‌های کلیدی: مواد زاید جامد، مدیریت مواد زاید، زباله، دفن بهداشتی، شیرابه زباله
دریافت: 1390/6/20 | ویرایش نهایی: 1390/6/30 | انتشار: 1390/6/24

Moharamnejad N, Omrani G A, Javid A H, Mostafaii G R, Akbari H. Evaluating the quantity and composition of solid waste generated in Kashan during 2009-10. Feyz 2011; 15 (3) :274-279

محرم نژاد ناصر، عمرانی قاسمعلی، جاوید امیر حسین، مصطفائی غلامرضا، اکبری حسین. بررسی ترکیب و میزان زباله های تولیدی شهر کاشان در سال 1388. مجله علوم پزشکی فيض. 1390; 15 (3) :274-279