سندروم پاهای بی قرار و کیفیت خواب بیماران مبتلا به دیابت نوع دو
رضا قانعی ، معصومه مسلک پاک ، سرکوت غوثی ، حیدر حسین پور ، عدالت امین پور ، وجیهه باغی
دانشگاه علوم پزشکی ارومیه ، Hemmati_m@umsu.ac.ir

سابقه و هدف: سندروم پاهای بی قرار از علل شایع اختلال خواب است که سبب کاهش کیفیت زندگی می گردد. بیماران مبتلا به دیابت بیش از دیگران از سندروم پاهای بی قرار رنج می برند. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط بین سندروم پاهای بی قرار و کیفیت خواب در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو انجام شد.

مواد و روش ها: در این مطالعه مقطعی 108 بیمار مبتلا به دیابت نوع دو مراجعه کننده به واحد دیابت شهرستان سقز با روش نمونه گیری در دسترس شرکت داشتند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های استاندارد غربالگری سندروم پاهای بی قرار، کیفیت خواب پیتزبرگ و خواب آلودگی روزانه ایپ ورث استفاده شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از آمار توصیفی و آزمون های آماری ضریب همبستگی و t مستقل انجام یافت.

نتایج: میانگین نمره کیفیت خواب در افراد دارای سندروم پاهای بی قرار و افراد فاقد این سندروم به ترتیب 6/0±1/8 و 4/4±5/5 بود و اختلاف معناداری بین کیفیت خواب در افراد این دو گروه وجود داشت (001/0=P).

6/42 درصد نمونه ها از سندروم پاهای بی قرار و همچنین از اختلال خواب رنج می بردند.

نتیجه گیری: با توجه به شیوع زیاد اختلال خواب در بیماران مبتلا به دیابت و عدم تشخیص مناسب سندروم پاهای بی قرار، استفاده از روش های غربالگری برای تشخیص این سندروم در بیماران مذکور لازم به نظر می رسد.

واژه‌های کلیدی: سندروم پاهای بی قرار، کیفیت خواب، دیابت
دریافت: 1390/6/20 | ویرایش نهایی: 1390/6/30 | انتشار: 1390/6/24

Ghanei R, Hemati-Maslak-Pak M, Ghosi S, Hossein-Pour H, Amin-Pour E, Baghi V. Restless legs syndrome and the quality of sleep in type II diabetes. Feyz 2011; 15 (3) :240-246

قانعی رضا، مسلک پاک معصومه، غوثی سرکوت، حسین پور حیدر، امین پور عدالت، باغی وجیهه. سندروم پاهای بی قرار و کیفیت خواب بیماران مبتلا به دیابت نوع دو. مجله علوم پزشکی فيض. 1390; 15 (3) :240-246