الهام ایازی ، مرتضی پیری ، مریم بنانج ، مریم السادات شاهین ، محمدرضا زرین دست
دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل ، biopiri@iauardabil.ac.ir

سابقه و هدف: سیستم‌های هیستامینی و دوپامینی اضطراب را تحت تأثیر قرار می‌دهند. به‌علاوه برهمکنش بین هیستامین و گیرنده‌های دوپامینی در زمینه تعدیل برخی رفتارها در هیپوکامپ اثبات شده است. در این مطالعه برهمکنش بین گیرنده‌های هیستامینی و دوپامینی در زمینه رفتار اضطرابی در هیپوکامپ پشتی مورد مطالعه قرار گرفته است.

مواد و روش‌ها: این مطالعه تجربی روی 140 موش کوچک آزمایشگاهی نژاد NMRI انجام شد. موش‌های کوچک آزمایشگاهی با تزریق درون صفاقی کتامین هیدروکلراید و زایلزین بی‌هوش شده و سپس در دستگاه استریوتاکسی قرار داده شدند. دو کانول در ناحیه هیپوکامپ پشتی قرار داده شد. به تمامی حیوانات قبل از شروع آزمون رفتاری برای بهبودی یک هفته فرصت داده شد. تست ماز به‌علاوه ای شکل مرتفع برای سنجش رفتارهای اضطرابی مورد استفاده قرار گرفت.

نتایج: یافته‌های مطالعه نشان دادند که تزریق هیستامین (10 میکروگرم بر موش) یا آپومورفین (1/0 و 3/0 میکروگرم بر موش) پنج دقیقه قبل از آزمون به داخل ناحیه CA1 باعث القاء اضطراب گردیده و تزریق آپومورفین (01/0 و 1/0 میکروگرم بر موش)، دو دقیقه قبل از دوز مؤثر هیستامین (10 میکروگرم بر موش) اثرات اضطراب‌زای هیستامین را مهار می‌نماید.

نتیجه‌گیری: به‌نظر می‌رسد علاوه بر اینکه هر دو سیستم هیستامینرژیک و دوپامینرزیک در تعدیل اضطراب در هیپوکامپ پشتی موش کوچک آزمایشگاهی نقش دارند، بلکه بین آنها یک برهمکنش پیچیده نیز وجود دارد.

واژه‌های کلیدی: آپومورفین، هیپوکامپ پشتی، ماز به علاوه ای شکل مرتفع، هیستامین، موش کوچک آزمایشگاهی
دریافت: 1390/3/31 | ویرایش نهایی: 1390/3/31 | انتشار: 1390/3/25

Ayazi E, Piri M, Bananej M, Shahin M S, Zarrindast M R. Interaction between apomorphine and histaminergic system of mouse dorsal hippocampus in the elevated plus-maze test of anxiety. Feyz 2011; 15 (2) :105-113

ایازی الهام، پیری مرتضی، بنانج مریم، شاهین مریم السادات، زرین دست محمدرضا. برهمکنش آپومورفین و سیستم هیستامینرژیک هیپوکامپ پشتی موش کوچک آزمایشگاهی در تست اضطراب ماز به علاوه ای شکل مرتفع. مجله علوم پزشکی فيض. 1390; 15 (2) :105-113