سابقه و هدف: فلزات سنگین اثرات سمی برای انسان، حیوانات و حتی گیاهان دارند و جهت زدودن آنها از محیط زیست علاوه بر روش های فیزیکو شیمیایی، از روش های بیولوژیک نیز استفاده می شود. برخی باکتری ها در تجزیه زیستی این فلزات سنگین موثرند. در این پژوهش مقاومت باکتری های دریاچه شور آران و بیدگل نسبت به فلزات سنگین مورد مطالعه قرار گرفت.
مواد و روش ها: هفت نمونه گرفته شده از دریاچه به محیط ونتوزا برده شدند. کلونی های جدا شده ابتدا جهت بررسی مقاومت به نیکل به محیط حاوی نیکل برده شده و سپس باکتری مقاوم جدا شده به محیط های حاوی سایر فلزات سنگین منتقل شدند. بررسی های بیوشیمیائی، مورفولوژیکی و فیلوژنتیکی بر اساس تعیین توالی ژن S rDNA 16 جهت شناسایی دقیق جنس و گونه باکتری انجام گردید. همچنین، جهت تعیین ارزش بیوتکنولوژیکی باکتری، توانایی آن در تولید برخی آنزیم ها بررسی شد.
نتایج: از 46 ایزوله باکتری نمک دوست جدا شده از دریاچه، یک ایزوله باکتری با قابلیت رشد در محدوده نمک 10- 5/2 درصد، با تحمل بالا نسبت به نیکل و سایر فلزات سنگین، از نظر ژن 16S rDNA تعیین توالی گردید که مقایسه آن با بانک ژن نشان دهنده شباهت 98 درصدی ایزوله مذکور با Salinovibrio Costicola بود. این باکتری قابلیت تولید آنزیم های متعدد از جمله سلولاز، آمیلاز و استراز را دارا بود.
نتیجه گیری: در این مطالعه میکروارگانیسم مقاوم به فلزات سمی و با قابلیت استفاده در پاک سازی محیط های آلوده به نیکل و نیز قابلیت تولید آنزیمهای صنعتی در دریاچه نمک آران و بیدگل شناسائی و جداسازی شد.
Khodabakhsh F, Nazeri S, Amoozegar M A, Khodakaramian G R. Isolation of a moderately halophilic bacterium resistant to some toxic metals from Aran & Bidgol Salt Lake and its phylogenetic characterization by 16S rDNA gene. Feyz Med Sci J 2011; 15 (1) :50-57 URL: http://feyz.kaums.ac.ir/article-1-1108-fa.html
خدابخش فرناز، ناظری سنبل، آموزگار محمدعلی، خداکرمیان غلامرضا. جداسازی باکتری نمک دوست نسبی مقاوم به برخی فلزات سمی از دریاچه نمک آران و بیدگل و شناسایی فیلوژنیک آن با استفاده از ژن 16SrDNA. مجله علوم پزشکی فيض. 1390; 15 (1) :50-57