عباس ارج ، حسن احترام ، طاهره السادات مرتضوی ، محسن تقدسی ، سید غلامعباس موسوی ، زریچهر وکیلی سهر فروزانی
دانشگاه علوم پزشکی کاشان ، h_ehteram@yahoo.com

سابقه و هدف: دیس پپسی یک علامت شایع در افراد جامعه است و عفونت هلیکوباکتر پیلوری از علل شایع دیس پپسی در کودکان و بزرگسالان می باشد. هیستوپاتولوژی روش استاندارد در تشخیص هلیکوباکتر بوده و نمونه های لازم برای آن از طریق روش تهاجمی آندوسکوپی به دست می آید. هدف از این مطالعه ارزیابی ارزش تشخیصی تست آنتی ژن مدفوعی هلیکوباکترپیلوری به عنوان یک روش غیرتهاجمی می باشد.

مواد و روش ها: در این مطالعه، کلیه بیماران مبتلا به دیس پپسی مراجعه کننده به کلینیک گوارش بیمارستان شهید بهشتی کاشان طی سال 1386 مورد بررسی قرار گرفتند. در آندوسکوپی، بیوپسی مخاطی از ناحیه آنتروم و تنه معده گرفته شد و همزمان نمونه مدفوع از نظر آنتی ژن هلیکوباکتر پیلوری با روش الایزا بررسی گردید (تیتر بالای 1/1 مثبت در نظر گرفته شد). یافته ها به صورت حساسیت، ویژگی، ارزش اخباری مثبت و منفی آنالیز شدند.

نتایج: از 100 بیمار مورد مطالعه 50 درصد زن و بقیه مرد بودند. میانگین سنی بیماران مورد مطالعه 13/17±3/43 سال بود. حساسیت آنتی ژن مدفوعی در بیماران مورد مطالعه 3/83 درصد، ویژگی این روش تشخیصی 4/79 درصد، ارزش اخباری مثبت 7/88 درصد و ارزش اخباری منفی 1/71 درصد بود. رابطه مستقیم بین شدت عفونت هلیکوباکتر پیلوری در نمونه های بیوپسی و تیتر آنتی ژن مدفوعی به دست آمد.

نتیجه گیری: جهت تشخیص عفونت هلیکوباکترپیلوری انجام آندوسکوپی و بیوپسی روش استاندارد می باشد که روشی تهاجمی است و از طرف بیماران همیشه مورد پذیرش نیست؛ درحالی که بررسی آنتی ژن مدفوعی هلیکوباکترپیلوری می تواند جایگزین مناسبی برای بیوپسی  باشد.

واژه‌های کلیدی: آندوسکوپی، هلیکوباکتر پیلوری، ارزش اخباری، حساسیت ویژگی
دریافت: 1390/1/9 | ویرایش نهایی: 1395/11/16 | پذیرش: 1395/11/16 | انتشار: 1395/11/16

Arj A, Ehteram H, Mortazavi T S, Taghadosi M, Mousavi S G A, Vakili Sohr Foroozani Z. Efficacy of stool antigen test for the non-invasive diagnosis of Helicobacter pylori infection in dyspeptic patients referred to GI clinic of Kashan Shahid Beheshti Hospital during 2007-8. Feyz 2011; 15 (1) :15-20

ارج عباس، احترام حسن، مرتضوی طاهره السادات، تقدسی محسن، موسوی سید غلامعباس، وکیلی سهر فروزانی زریچهر. بررسی کارایی تست آنتی ژن مدفوعی در تشخیص هلیکو باکتر پیلوری در مبتلایان به سوءهاضمه مراجعه کننده به بخش گوارش بیمارستان شهید بهشتی کاشان طی سال 1386. مجله علوم پزشکی فيض. 1390; 15 (1) :15-20