بررسی تاثیر MRI بر رشد جنین موش
اکبر علی اصغرزاده ، علی اکبر شرفی ، حسین نیکزاد ، حسن هاشمی
، aliasgharzadeh_a@kaums.ac.ir

سابقه و هدف: با توجه به افزایش تقاضای استفاده از خدمات MRI و گزارش های متفاوت از آثار بیولوژیک آن و به منظور تعیین تاثیر MRI به شدت 1.5 تسلا بر رشد جنین موش، این تحقیق در دانشگاه تربیت مدرس و مرکز تصویر برداری بیمارستان امام خمینی تهران طی سال های 77-76 انجام گرفت.

مواد و روش ها: تحقیق به روش تجربی بر روی 100 موش ماده باردار از نوع Balb/c صورت پذیرفت. این موش ها به طور تصادفی به دو گروه مساوی تحت تابش MRI با شدت 1.5 تسلا و گروه شاهد در روزهای سوم، ششم، نهم، دوازدهم و پانزدهم بارداری تقسیم گردیدند. تاثیر مداخله از نظر تعداد جنین های زنده، مرده، جذب شده و ناهنجار و هم چنین از نظر وزن و طول جنین، طول استخوان ران چپ و راست و حجم کل استخوان درشت نئی چپ با استفاده از تکنیک های رنگ آمیزی آلسین بلو-آلیزارین رد و اندازه گیری حجم استخوان در یک روز قبل از وضع حمل بررسی گردید. داده های دو گروه مورد بررسی با آنالیز واریانس و T-test مورد قضاوت آماری قرار گرفتند.

یافته ها: در بررسی جنین های 100 موش ماده در دو گروه مورد و شاهد هیچ ناهنجاری ظاهری دیده نشد. تعداد جنین های مرده و جذب گردیده در گروه مورد در روزهای نهم و دوازدهم جنینی بیشتر از گروه شاهد بود ولی اختلاف بین آن ها به لحاظ آماری معنی دار نبود. در روزهای نهم و دوازدهم جنینی به ترتیب وزن جنین 30.2% و 18.1% و طول جنین 17.6% و 12.7% و طول استخوان ران راست 24.9% و 14% و طول استخوان ران چپ 25.4% و 16.9% و حجم استخوان درشت نئی چپ 32% و 23.8 در گروه مورد نسبت به شاهد کاهش نشان دادند که این اختلاف از لحاظ آماری با P<0.05 معنی دار بود ولی در بقیه رزها اختلاف معنی داری بین گروه ها ملاحظه نشد.

نتیجه گیری: MRI در روزهای نهم و دوازدهم حاملگی بر روی رشد جنین تاثیر دارد. برای بررسی جامع تر، انجام تحقیق تحلیلی بر روی مدل انسانی توصیه می گردد.

واژه‌های کلیدی: MRI، آثار بیولوژیک، جنین موش
متن کامل [PDF 1968 kb]   (1720 دریافت)
دریافت: 1387/9/2 | انتشار: 1377/1/26

Ali Asgharzadeh A, Sharafi A A, Nikzad H, Hashemi H. Effect of MRI on mice embryo . Feyz 1998; 2 (1) :1-12