:: دوره 16، شماره 7 - ( ضميمه 1391 ) ::
الهام مشتاقی ، پدرام ملک پوری ، احمد قورچانی
دانشگاه آزاد اسلامی ، moshtaghie.e@gmail.com

سابقه و هدف: کادمیوم از جمله عناصر سمی است که به علت کاربردهای متعدد، از راه های گوناگون وارد بدن شده و سبب بروز عوارض مختلف می شود. هدف از انجام این پروژه بررسی اثر محافظتی روی بر کاهش تاثیرات مخرب کادمیوم بر پارامترهای سرمی مربوط به غدد تیروئید و پاراتیروئید است.

مواد و روش ها: در این آزمایش تجربی40 سر موش صحرایی نر با میانگین وزنی g30±201 به چهارگروه پنج تایی شامل تیمار کادمیوم، روی، روی و کادمیوم، و کنترل تقسیم شدند. گروه اول روزانه سرم فیزیولوژی حاوی کادمیوم به میزان ١ میلی گرم، گروه دوم 5/0 میلی گرم روی، گروه سوم ترکیبی از 1 میلی گرم کادمیوم و ٥/٠ میلی گرم روی به ازاء هر کیلوگرم وزن بدن و گروه کنترل نیز تنها سرم فیزیولوژی دریافت نمودند. پس از پایان آزمایش در زمان های 30 و 60 روز، حیوانات کشته شده و سرم خون آنها جدا شده و پارامترهای سرمی مربوط به غدد تیروئید و پاراتیروئید اندازه گیری شدند.

نتایج: نتایج به دست آمده نشان می دهد که کادمیوم سبب کاهش معنی دار (05/0>P) غلظت کلسیم سرمی و هورمون های T3 و T4 و کلسیتونین شده است. غلظت فسفر معدنی، فعالیت آلکالین فسفاتاز و پاراتورمون نیز به شکل معنی داری (05/0>P) افزایش یافته است. تیمار حیوانات با روی سبب حفظ همه پارامترهای سرمی مذکور در حدود نرمال شده و یا حداقل تاثیر بازدارنده ای از خود بروز داده است.

نتیجه گیری: درمجموع می توان گفت در حالی که تزریق طولانی مدت کادمیوم منجر به کم کاری غده تیروئید و پرکاری غده پاراتیروئید می شود، روی می تواند اثرات سمی این عنصر را خنثی کند.

واژه‌های کلیدی: روی، کادمیوم، غده تیروئید، غده پاراتیروئید
دریافت: 1391/12/8 | ویرایش نهایی: 1391/12/8 | انتشار: 1391/12/25

Moshtaghi E, Malekpouri P, Ghorchani A. Protective effect of zinc on serum parameters related to thyroid and parathyroid glands in rats exposed to cadmium. Feyz 2013; 16 (7) :597-598

مشتاقی الهام، ملک پوری پدرام، قورچانی احمد. اثرات محافظتی عنصر روی بر فعالیت غدد تیروئید و پاراتیروئید در موش‌های صحرایی مسموم شده با کادمیوم. مجله علوم پزشکی فيض. 1391; 16 (7) :597-598