Feyz Medical Sciences Journal
مجله علوم پزشکی فيض
Feyz
Medical Sciences
http://feyz.kaums.ac.ir
29
journal29
1029-7855
2008-9821
fa
jalali
1385
10
1
gregorian
2007
1
1
10
4
online
1
fulltext
fa
The effect of vitamin C supplementation on blood cholesterol level in high cholesterol-fed rats
عمومى
General
پژوهشي
Research
<p align="justify"><strong>سابقه و هدف:</strong> هیپرکلسترولمی یکی از فاکتورهای خطر بیماریهای قلبی ـ عروقی است و افزایش کلسترول خون سلامت عمومی را تحت تاثیر قرار داده و میزان مرگ و میر ناشی از بیماریهای قلبی ـ عروقی را افزایش میدهد. تغذیه با رژیم پرکلسترول باعث افزایش میزان LDL و همچنین کاهش فعالیت گیرندههای LDL در کبد میشود. اکسیداسیون لیپوپروتئین موجود در دیواره عروق، باعث پیشرفت بیماری آتروسکلروز میشود. شواهد چندی حاکی از آن است که مصرف آنتیاکسیدا ن ها مانع از هیپرکلسترولمی می شود. این مطالعه به بررسی اثر مکمل یا ری ویتامین C بر میزان لیپیدهای خون در مو ش های صحرایی نر تغذیه شده با رژیم پر کلسترول میپردازد. </p><p align="justify"><strong>مواد و رو ش ها:</strong> این تحقیق به روش تجربی انجام و از مو ش های صحرایی نر نژاد Wistar در محدوده وزنی 250 تا 300 گرم استفاده گردید. حیوانات به طور تصادفی به سه گروه 10 تایی تقسیم شدند. آب و غذا به صورت آزاد در اختیار آنها قرار داشت و در شرایط 12 ساعت روشنایی و 12 ساعت تاریکی با درجه حرارت ثابت 2 ± 24 درجه سانتی گر اد نگهداری شدند. جیره پایه حاوی گندم، ذرت، سویا، متیونین، لیزین و مخلوط ویتامین و مینرال بود. گروه کنترل فقط جیره پایه و دو گروه جیره پایه به اضافه کلسترول 1 درصد، که یکی از گرو ه ها فقط کلسترول 1 درصد ( Chol ) و گروه بعدی ویتامین C ( mg/kg 200 ماده خشک جیره) به صورت مکمل به مدت یک ماه دریافت کردند. برای تجزیه و تحلیل داد ه ها از آنالیز واریانس یک طرفه و به دنبال آن آزمون مقایسه چندگانه توکی استفاده گردید. </p><p align="justify"><strong>نتایج:</strong> ارزیابی غلظت ها ی TC ، LDL ، HDL ، VLDL و TG نشان داد که در مو ش های تغذیه شده با رژیم پرکلسترول به غیر از HDL و VLDL مقادیر TC ، LDL و TG در مقایسه با گروه کنترل به طور معنی د اری افزایش نشان دادند (05/0 > p ). در مقایسه با گروه تغذیه شده با رژیم پر کلسترول، مکمل یا ری با ویتامین C مانع از افزایش مقادیر TC و LDL شده (05/0 > p ) و مقدار HDL افزایش یافته و به طور غیرمعنی د اری مانع از افزایش VLDL و TG گردید. </p><p align="justify"><strong>نتیجه گیر ی:</strong> مکمل یا ری ویتامین C در مو ش های دچار هیپرکلسترولمی مانع از افزایش TC ، LDL ، VLDL و TG و موجب افزایش غلظت HDL می شود. این اثر ویتامین C ممکن است به اثر آنتیاکسیدانی و اثر مهاری روی مسیر تولید لیپوپروتئین ها مرتبط باشد. البته صحت این موضوع در انسان نیاز به بررسیهای بیشتری دارد. </p>
<p align="justify"><strong>Background: </strong>Hypercholesterolemia is one of the risk factors of cardiovascular diseases. It affects general health and increases cardiovascular mortality rate. Diet with high cholesterol increases LDL that, inturn, decrease LDL receptors activity in liver. Oxidation of vessel wall lipoproteins increases development of atherosclerosis. Several evidences suggest that antioxidants consumption decreases hypercholesterolemia. This study evaluates the effect of vitamin C supplementation on blood cholesterol level in high cholesterol-fed rats. </p><p align="justify"><strong>Materials & Methods: </strong>This work was done on 30 male Wistar rats with a mean weight of 250-300 gr. They were divided into 3 groups of ten. The animals were maintained under controlled conditions (i.e. temperature: 24 ± 2˚C, dark-light cycle: 12-12 hr) and with free alless to food and water. The basal diet included wheat, corn, soybean, methionine, lysine and mixtures of mineral and vitamins. The control group received only a basic diet. Two test groups received one percent cholesterol (Chol) and next group received vitamin C supplementation (200 mg/kg in dry matter of diet) for one month. The one-way analysis of variance (ANOVA) followed by the Tukey multiple comparisons were used to analyze data. </p><p align="justify"><strong>Results: </strong>Evaluation TC, LDL, HDL, VLDL and TG concentrations showed that the concentrations of TC, LDL, and TG (not HDL and VLDL) in Chol group were significantly greater than those in control group (p<0.05). In contrast to Chol group, vitamin C prevented LDL (p<0.05), TC (p<0.05), VLDL and TG elevation while increased HDL amount. </p><p align="justify"><strong>Conclusion: </strong>Vitamin C supplementation prevented changes in LDL, TC, VLDL and TG of Vitamin C while it increased HDL amount. This effect may be related to antioxidant and inhibitory effects of vitamin C on lipoproteins synthesis pathway. </p>
هیپرکلسترولمی، مکملیاری ویتامین C، موش صحرایی نر، LDL، HDL
Vitamin C supplementation, Rat, Hypercholesterolemia, LDL, HDL
37
40
http://feyz.kaums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-70&slc_lang=fa&sid=1
Mir Hadi
Khayat Nouri
میرهادی
خیاط نوری
Khayat_nouri@yahoo.com
29003194753284600512
29003194753284600512
Yes
Reza
Jafary Bilverdi
رضا
جعفری بلویردی
29003194753284600513
29003194753284600513
No