Feyz Medical Sciences Journal
مجله علوم پزشکی فيض
Feyz
Medical Sciences
http://feyz.kaums.ac.ir
29
journal29
1029-7855
2008-9821
fa
jalali
1396
1
1
gregorian
2017
4
1
21
1
online
1
fulltext
fa
بررسی تاثیر سیر بر سطح هموسیستئین پلاسمای خون در افراد مبتلا به بیماری ایسکمیک قلبی
Effect of garlic on plasma homocysteine level in ischemic heart disease patients
عمومى
General
پژوهشي
Research
<p dir="RTL" style="text-align: justify;"><strong>سابقه و هدف:</strong> کاهش سطح هموسیستئین سرم به ­عنوان عامل خطر بیماری­ های قلبی-عروقی، می ­تواند وقوع و عوارض بعد از انفارکتوس میوکارد را کاهش دهد. یکی از عوامل کاهنده مطرح سطح هموسیستئین سیر است. مطالعه فوق جهت تعیین اثر سیر بر سطح هموسیستئین پلاسمای خون مبتلایان به بیماری ایسکمیک قلبی انجام شد.</p>
<p dir="RTL" style="text-align: justify;"><strong>مواد و روش­ ها:</strong> این مطالعه مشاهده ای بر روی 60 بیمار ایسکمیک قلبی مراجعه کننده به کلینیک قلب شهرستان کاشان انجام شد. 30 نفر که به ­مدت 6 هفته روزانه <span dir="LTR">mg</span>800 قرص سیر معادل <span dir="LTR"> gr</span>4 سیر تازه و 30 نفر دیگر دارونما دریافت کرده بودند. قبل و بعد از مصرف هر هر گونه دارویی سطح هموسیستئین پلاسما با روش الیزا و سطح <a name="OLE_LINK2"></a><a name="OLE_LINK1"><span dir="LTR">TG</span></a>، <span dir="LTR">HDL</span> و <span dir="LTR">LDL</span> پلاسما با روش آنزیماتیک ارزیابی شد سپس با کمک شاخص های توصیف و مرکزی و با آزمون­ های من­ویتنی و مجذور کای مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.</p>
<p dir="RTL" style="text-align: justify;"><strong>نتایج:</strong> میانگین سنی افراد 10/1<span dir="LTR">±</span>60/6 سال بود و 39 نفر (65 درصد) مرد و21 نفر (35 درصد) زن بودند. میانگین سطح هموسیستئین پلاسما در گروه مصرف کننده سیر از <span dir="LTR">μmol/L</span> 4/6 به 4/4 کاهش یافت، درحالی­ که در گروه دریافت کننده دارونما از <span dir="LTR">μmol/L</span> 4/5 به 4/6 افزایش یافت. اما مقایسه نتایج دو دارو بر مقدار هموسیستئین، <span dir="LTR">TG</span>، <span dir="LTR">HDL</span> و <span dir="LTR">LDL</span> با در نظر گرفتن مقدار اولیه آن ها به­ عنوان فاکتور مخدوش کننده، متفاوت معنی ­داری نشان نداد.</p>
<p dir="RTL" style="text-align: justify;"><strong>نتیجه­ گیری: </strong>مصرف روزانه 800 میلی­ گرم سیر به­ مدت 6 هفته بر سطوح نرمال هموسیتئین و میزان لیپیدهای سرم تاثیری ندارد لذا نیاز به انجام مطالعات بیشتری را نشان می دهد. </p>
<p style="text-align: justify;"><strong>Background:</strong> Decreasing the high homocysteine level of serum as one of the risk factors of cardiovascular disease can reduce the occurrence and complications of myocardial infarction. Garlic is identified as one of the main decreasing factors of high homocysteine level. So this study was carried out to determine the garlic effect on high homocysteine level in ischemic heart disease (IHD) patients.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>Material and Methods:</strong> This observational study was carried out on IHD patients (n=60) attended to heart clinic of Kashan (Isfahan, Iran). Two equal groups of patients (n=30) were administered with 800 mg garlic pills daily for 6 weeks (equvalent to 4gr fresh garlic) and placebo for 6 weeks, respectively. Before and after the intervention the plasma homocysteine, high density lipoproteine (HDL), triglyceride (TG) and low density lipoproteine (LDL) levels were measured using the ELISA) technique and TG, HDL and enzymatic techniques, respectively. </p>
<p style="text-align: justify;"><strong>Results:</strong> The mean age of patients was 60.6±10.1 with 39 male (65%) and 21 female (35%). At the end of study the mean plasma homocysteine level was decreased from 4.6 mol/µl to 4.4 mol/µl; while in placebo group it increased from 4.5 mol/µl to 4.6 mol/µl. However, for the comparison of the effects two drugs on homocysteine, TG, HDL and LDL level, as the confounding factor, no significant difference was seen. </p>
<p style="text-align: justify;"></p>
<p style="text-align: justify;"><strong>Conclusion:</strong> A daily garlic use of 800 mg for 6 weeks has no effect on serum homocysteine and lipids levels. The topic requires further research in future.</p>
سیر, هوسیستئین, لیپدهای سرم, بیماری ایسکمیک قلبی
Garlic, Homocysteine, Serum lipids, Ischemic heart disease
51
56
http://feyz.kaums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-176-1327&slc_lang=fa&sid=1
Mohadeseh Sadat
Mousavian
محدثه سادات
موسویان
2900319475328460017652
2900319475328460017652
No
Student Research Committee, Kashan University of Medical Sciences, Kashan, I. R. Iran. 2- Kashan University of Medical Sciences, Kashan, I. R. Iran.
کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی کاشان
Fariba
Raygan
فریبا
رایگان
raygan_f@kaums.ac.ir
2900319475328460017653
2900319475328460017653
Yes
Department of Cardiovascular, Faculty of Medicine, Kashan University of Medical Sciences, Kashan, I. R. Iran.
گروه قلب، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کاشان
Mohsen
Taghadosi
محسن
تقدسی
2900319475328460017654
2900319475328460017654
No
Department of Medical Surgical Nursing, Faculty of Nursing and Midwifery, Kashan University of Medical Sciences
گروه داخلی جراحی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی کاشان
Seyyed Alireza
Moravveji
سید علیرضا
مروجی
2900319475328460017655
2900319475328460017655
No
Social Determinants of Health Research Center, Kashan University of Medical Sciences
مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، دانشگاه علوم پزشکی کاشان
Majid
Mazochi
مجید
مازوچی
2900319475328460017656
2900319475328460017656
No
Department of Cardiovascular, Faculty of Medicine, Kashan University of Medical Sciences
گروه قلب، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کاشان