AU - Aghajani, Seyfullah AU - Ebadi, Matineh AU - Kermani, Ali AU - ghobadzadeh, sajjad TI - Developing a causal model of food cravings based on cognitive self-awareness mediated by positive behavioral emotion regulation in obese students PT - JOURNAL ARTICLE TA - KAUMS JN - KAUMS VO - 26 VI - 6 IP - 6 4099 - http://feyz.kaums.ac.ir/article-1-4708-fa.html 4100 - http://feyz.kaums.ac.ir/article-1-4708-fa.pdf SO - KAUMS 6 AB  - سابقه و هدف: چاقی در نوجوانان به یک نگرانی جدّی برای سلامت عمومی تبدیل شده است که عوامل خطر زیادی را به دنبال خواهد داشت؛ بنابراین هدف پژوهش حاضر، تدوین مدل علّی ولع مصرف غذا براساس خودآگاهی شناختی با میانجی‌گری تنظیم رفتاری مثبت هیجان در دانش‌آموزان چاق در شهر مشهد بود. مواد و روش‌ها: روش این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه دانش‌آموزان پسر متوسطه اوّل و دوم شهر مشهد در سال تحصیلی 1401-1400 بود و 320 نفر به‌صورت نمونه‌گیری خوشه‌ای انتخاب شدند. برای جمع‏آوری داده‏ها از پرسشنامه ولع به مصرف غذا سپیدا - بنیتو و همکاران، باورهای فراشناختی ولز و پرسشنامه تنظیم رفتاری هیجان گارنفسکی و گارایج استفاده شد. داده‌های جمع‌آوری‌شده نیز با استفاده از تحلیل همبستگی پیرسون و معادلات ساختاری به‌وسیله نرم‌افزار Lisrel8.8 تجزیه‌وتحلیل شدند. نتایج: مدل علّی رابطه بین خودآگاهی شناختی، تنظیم رفتاری مثبت هیجان و ولع مصرف غذا در دانش‌آموزان چاق براساس شاخص‌های مختلف برازش تأیید شد (0/05>P) و درمجموع، خودآگاهی شناختی و تنظیم رفتاری مثبت هیجان 53 درصد از واریانس ولع مصرف مواد غذایی را در دانش‌آموزان چاق پیش‌بینی کردند. نتیجه‌گیری: بنابراین باتوجه به نتایج، پیشنهاد می‌شود سازمان آموزش‌وپرورش و بهزیستی، آموزش مهارت‌های شناختی و تنظیم هیجان را توسط مشاوران و روانشناسان در کلاس‌های برنامه‌ریزی و مهارت‌های زندگی برای دانش‌آموزان عملی سازند. CP - IRAN IN - Department of Psychology, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, I.R. Iran. LG - eng PB - KAUMS PG - 714 PT - Research YR - 2022