@ARTICLE{Hejazi Mehrizi, author = {Hejazi Mehrizi, Majid and Jalali, Vahid Reza and }, title = {Effect of Cu nutrition on growth and essential oil content of salt-stressed rosemary plants}, volume = {16}, number = {7}, abstract ={سابقه و هدف: رزماری یکی از گیاهان دارویی است که پتانسیل زیادی در تولید آنتی­اکسیدان­های طبیعی از خود نشان داده است . مواد و روش­ها: در یک آزمایش گلخانه­ای (کشت خاکی) تأثیر تنش شوری و مس بر رشد و مقدار اسانس رزماری مورد بررسی قرار گرفت. قلمه­های یکسان رزماری از لحاظ اندازه، تحت تیمار شوری با سه سطح (صفر، 50 و 100 میلی­مولار) کلرید سدیم و دو سطح غلظتی از مس ( صفر و 5 میلی­گرم در کیلو­گرم خاک) قرار گرفتند. نتایج: شوری و مس تأثیر معنی­داری بر رشد رزماری داشتند. با افزایش شوری آب آبیاری به 50 و 100 میلی­مولار کلرید سدیم رشد رزماری به­ترتیب 7 و 11 درصد کاهش یافت که نشان از تحمل این گیاه به شرایط تنش شوری دارد. تغذیه با مس به­طور جزیی سبب کاهش اثرات مخرب تنش شوری در شرایط عدم شوری (صفر میلی­مولار) و شوری ملایم (50 میلی­مولار) گردید. این نتایج نشان می­دهد که مس از طریق اصلاح یا افزایش سرعت سازگاری به افزایش تحمل رزماری به شوری کمک می­کند. اثر متقابل شوری و تغذیه مس سبب افزایش مقدار اسانس رزماری گردید. اگرچه شوری 50 میلی­مولار سبب افزایش مقدار اسانس رزماری شد، اما افزایش شوری به 100 میلی­مولار تغییری در مقدار اسانس ایجاد نکرد. کاربرد مس در شوری صفر و 50 میلی­مولار کلرید سدیم سبب افزایش مقدار اسانس رزماری شد، اما در سطح 100 میلی­مولار تغییری ایجاد نکرد. نتیجه­گیری: طبق نتایج این تحقیق مس سبب افزایش تحمل رزماری به شوری و تولید متابولیت­های ثانویه در این گیاه در شرایط شور گردید. }, URL = {http://feyz.kaums.ac.ir/article-1-1806-fa.html}, eprint = {http://feyz.kaums.ac.ir/article-1-1806-fa.pdf}, journal = {Feyz Medical Sciences Journal}, doi = {}, year = {2013} }