سابقه وهدف: با توجه به شایع بودن عوارض بیهوشی عمومی در زنان مبتلا به پره اکلامپسی، وجود گزارشهای متناقص از تأثیر روش بیهوشی نخاعی در آنها وبه منظور مقایسه روش های بیهوشی عمومی ونخاعی بر روی فشار خون مادران وآپگار نوزادان، این تحقیق بر روی مراجعین به بیمارستان های شهید بهشتی وشبیه خوانی کاشان در سال ۱۳۸۳ انجام شد .
مواد روشها: تحقیق با طراحی کارآزمایی بالینی روی ۹۶ زن حامله مبتلا به پره اکلامپسی در سنین ۴۰-۱۸ سال انجام گرفت. افراد در دو گروه با سن و وزن مشابه، تقسیم و به طور تصادفی به گروههای بیهوشی تخصیص داده شدند. بیهوشی عمومی با تزریق mg/kg ۵ تیوپنتال سدیم و mg/kg ۵/۱ سوکسینیل کولین بصورت وریدی و بیهوشی نخاعی با تزریق ۲سی سی مارکائین ۵/۰ درصد و ۲/۰ میلی گرم اپی نفرین در فضای CSF انجام شد. بعد از اندازه گیری فشارخون بیماران در دقایق ۱، ۵، ۱۰ و ۱۵ ، موارد نامطلوب فشار خون در روش نخاعی بصورت افت فشار سیستولی بیش از ۳۰ درصد پایه و افت فشار دیاستولی بیش از ۱۵درصد پایه ودر روش بیهوشی عمومی به صورت فشار خون بیشتر یا مساوی ۱۱۰/۱۶۰ ثبت ش د. ضمناً موارد مطلوب آپگار ( بزرگتر یا مساوی ۸) وموارد نامطلوب آن ( کمتر از ۸ ) در دقایق ۱ و۵ و نیز میزان مایع در یافتی در دو روش مذکور، ثبت شد و سپس با استفاده از آزمون آماری کای دو و دقیق ف ی شر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: افراد در دو گروه ۴۸ نفره که به لحاظ سن ووزن مشابه بودند قرار داشتند . میزان مایع دریافتی در بیماران روش بیهوشی عمومی در کلیه موارد کمتر از یک لیتر بود ودر گروه بیهوشی نخاعی در ۵/۱۲ درصد موارد بیشتر از یک لیتر بود ( P<۰,۰۵ ). فشار خون نامطلوب در دقیقه اول در روش بیهوشی عمومی ۱/۳۱ درصد بود در حالیکه در روش نخاعی هیچ مورد نامطلو ب ی مشاهده نشد ( P<۰.۰۰۰۲ ) . دردقیقه پانزدهم در روش بیهوشی عمومی کلیه موارد فشار خون مطلوب بود ولی در روش نخاعی ۶/۱۴ درصد موارد فشار خون نامطلوب بود ( P<۰.۰۰۷ ). آپگارنوزادان در دقیقه اول در روش بیهوشی عمومی۹/۲۲ درصد نامطلوب بود ولی در روش نخاعی کلیه آپگارها نرمال بودند ( P<۰.۰۰۰۴ ).
نتیجه گیری و توصیه ها: با توجه به اینکه موارد نامطلوب فشار خون در روش اسپینال کمتر از موارد نامطلوب در روش بیهوشی عمومی است، روش بیهوشی اسپینال با مارکائین در زنان پره اکلامپتیک جهت سزارین روش ایمن تری می باشد .