ذات ا... عاصمی، شیما ضیاء کاشانی، محمد علی دولتی، ترانه پیمانه عابدی محتسب، احمد حسینی، حسین یوسفی،
دوره ۹، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۸۴ )
سابقه و هدف: پراکسید اولین ترکیبی است که بعد از اکسیداسیون چربیها و روغنها بوجود می آ ید. وقتی که میزان پراکسید به انداز ه ای معین رسید تغییرات مختلفی صورت می گیرد و مواد فراری که باعث ایجاد بو و طعم نامطلوب در چربی و روغن می گرد ن د، ایجاد می شود. مقاله حاضر، گزارشی است که با بررسی میزان پراکسید موجود در زولبیا و بامیه ها ی شهر کاشان در سال۱۳۸۲ - ۱۳۸۳، طراحی شده و به اجرا در آمده است.
مواد و رو ش ها: تحقیق با طراحی توصیفی روی تعداد ۵۷ نمونه بامیه و ۳۶ نمونه زولبیا طی مدت ۲ سال انجام گرفت. در این مطالعه ابتدا، وزن مشخصی از روغن نمونه ها با روش سوکسله استخراج، سپس مقدار پراکسید موجود در روغن با روش تیتراسیون (تیوسولفات سدیم ۰۲/. نرمال) انداز ه گیری شد. محاسبه مقدار پراکسید، با ثبت حجم مصرفی تیوسولفات سدیم و استفاده از فرمول مربوطه صورت گرفت . نتایج با استفاده از آزمون t آنالیز آماری شدند.
یافته ها : از مجموع ۵۷ نمونه بامیه، ۴۲ نمونه (۷/۷۳ درصد) قابل مصرف و ۱۵ نمونه (۳/۲۶ درصد) غیرقابل مصرف بودند و از تعداد ۳۶ نمونه زولبیا، ۱۹ نمونه (۸/۵۲ درصد) قابل مصرف و ۱۷ نمونه (۲/۴۷ درصد) غیرقابل مصرف بود ند . بالاترین عدد پراکسید در نمو نه های بامیه ۸/۳۸ و بالاترین عدد پراکسید در نمونه ها ی زولبیا ۶۵ میلی اکی و الان در کیلوگرم بود.
نتیجه گیر ی: از نتایج مطالعه برمی آ ید که بیشتر نمونه ها ی زولبیا و بامیه غیر قابل مصرف می باشند . با توجه به میزان بالای پراکسید در اکثریت نمونه ها و خطراتی که پراکسید بر سلامتی دارد ، برنامه ریزی مداوم و ارائه راهکارهای کاربردی توسط سیاستگزاران و مس و ولین بهداشتی شهرستان ضروری است.