سابقه و هدف: مبتلایان به نارسایی قلبی در معرض خطر مشکلات روانی از قبیل اضطراب و افسردگی هستند که می تواند منجر به ایجاد محدودیت هایی در وظایف شغلی، خانوادگی و اجتماعی و وابستگی افراد شود. یکی از درمان های مطرح برای بهبود این مشکلات، شناختدرمانی است. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر شناختدرمانی بر سلامت روان این بیماران انجام شده است.
مواد و روش ها: مطالعه حاضر از نوع کارآزمایی بالینی است که بر روی بیماران مبتلا به نارسایی قلب بستری شده در بیمارستان شهید بهشتی کاشان طی سال ۱۳۹۱ انجام شد. نمونه گیری به صورت مستمر بود و سپس ۶۶ نفر به صورت تصادفی به دو گروه تخصیص داده شدند. گروه مداخله (۳۳ نفر) طی ۱ ماه ۸ جلسه شناختدرمانی و گروه کنترل (۳۳ نفر) مراقبت های معمول قلبی را دریافت کردند. داده ها با استفاده از پرسشنامه سلامت روان گلدبرگ جمع آوری شد و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
نتایج: آزمون t مستقل تفاوت معنی داری را بین سلامت روان در شروع مطالعه بین دو گروه نشان نداد، اما پس از پایان مطالعه تفاوت معنی داری بین سلامت روان بین دو گروه مداخله (۴۱/۵±۵۶/۵۱) و کنترل (۳۲/۹ ± ۲۳/۶۲) مشاهده شد (۰۰۰۱/۰> P). بین سلامت روان قبل (۹۹/۱۰±۱۶/۵۸) و بعد (۴۱/۵±۵۶/۵۱) از شناخت درمانی در گروه مداخله نیز تفاوت معنی دار دیده شد (۰۰۳/۰ =P)، در حالی که در گروه کنترل تفاوت معنی دار نبود (۰/۲۷ = P).
نتیجه گیری: شناختدرمانی منجر به بهبودی سلامت روان مبتلایان به نارسایی قلبی می شود. لذا، توصیه می شود به عنوان یک درمان مکمل توسط پرستاران در کنار سایر مراقبت ها برای این بیماران ارائه گردد.