محمد اسماعیل شهاب الدین، مهدی پورامیر، علی اکبر مقدم نیا، محمد جواد رسایی، کریم پرستوئی،
دوره ۱۲، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۸۷ )
سابقه و هدف: مطالعات گذشته نشان میدهد که ایجاد دیابت قندی با افزایش تولید گونههای اکسیژن واکنشگر و نقص سیستمهای آنتیاکسیدانی در ارتباط است. هسته انگور به علت داشتن به داماندازندههای رادیکال آزادی که اصطلاحا پروآنتوسیانیدین نامیده میشوند میتواند اثر محافظتی معنیداری را در مقابل استرس اکسیداتیو ایفا نماید. هدف از مطالعه حاضر، بررسی اثر هسته انگور مشکی (شاهانی) در مقابل افزایش قند خون، انسولین و سطح کل آنتیاکسیدانهای سرم بعد از تزریق آلوکسان در رت بود.
مواد و روشها: در این مطالعه ۹۰ موش صحرایی ( رت ) بالغ نر از نژاد wistar و با وزنی در حدود ۲۲۰-۱۸۰ گرم مورد استفاده قرارگرفت که در سه گروه تقسیمبندی شدند: ۱- گروه کنترل (دریافتکننده آب مقطر)، ۲- گروه دریافتکننده دوز بالای هسته انگور (۲ گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن در روز)، ۳- گروه دریافتکننده دوز پایین هستهی انگور (۱ گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن در روز). رتها در گروه ۲ و ۳ با سوسپانسیون آبی هسته انگور (در حجم ۲ میلیلیتر) پیشدرمانی شدند. رتها در گروه شاهد نیز ۲ میلیلیتر آب مقطر دریافت نمودند. این سوسپانسیون به روش تغذیه دهانی با لوله به حیوانات خورانده شد. پیشدرمانی به مدت چهار روز و روزانه یک بار با مقادیر ذکر شده ادامه یافت و در روز چهارم یک ساعت پس از تجویز این سوسپانسیون، آلوکسان به صورت زیرجلدی و در دوز ۷۰ میلیگرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن تزریق شد، سپس ۲۴، ۴۸، ۷۲ ساعت پس از تزریق آلوکسان حیوانات کشته شده و خونشان جمعآوری گردید. سطح سرمی گلوکز، سطح انسولین سرم (با روش ELISA ) و سطح کل آنتیاکسیدانها در سرم (به روش FRAP ) اندازهگیری شد.
نتایج: نتایج این مطالعه نشان داد که تجویز خوراکی هسته انگور در دوز بالا به طور معنیداری از ایجاد هیپرگلیسمی ناشی از تزریق آلوکسان جلوگیری مینماید (۰۵/۰ p< ) اما کاهش سطوح گلوکز در ۲۴ و ۷۲ ساعت در رتهایی که دوز پایین هسته انگور را دریافت داشتند معنیدار نبود. از طرف دیگر تجزیه و تحلیل دادههای ما نشان داد که هستهی انگور در دوزهای بالا و پایین افزایش معنیداری را در سطوح انسولین سرم در ۲۴، ۴۸ و ۷۲ ساعت پس از تزریق آلوکسان ایجاد مینماید (۰۵/۰ p< ). همچنین سطوح کل آنتیاکسیدانهای سرم به طور معنیداری (در ۲۴ و ۴۸ ساعت) در رتهایی که دوزهای پایین هسته انگور را دریافت کردند افزایش یافت (۵۰/۰ p< ) در حالی که در گروههای دیگر این افزایش معنیدار نبود.
نتیجهگیری: با توجه به یافتههای این مطالعه به نظر میرسد که هسته انگور در دوز بالای آن در کاهش هیپرگلیسمی ناشی از تزریق آلوکسان در نمونهی تجربی دیابت قندی موثر است. چنین اثری ممکن است وابسته به مواد دارای ویژگیهای آنتیاکسیدانی و یا دیگر مواد موجود در هسته انگور باشد.