سابقه و هدف: با توجه به فراوانی بیماران مبتلا به فشار خون اولیه و تناقض هایی که در مورد تاثیر نیفیدیپین به تنهایی در فشار و شاخص های متابولیک خون وجود دارد و به منظور مقایسه دو دوز ۲۰ و ۳۰ میلی گرم نیفیدیپین به تغییرات فشار و شاخص های متابولیکی خون، این تحقیق بر روی بیماران مراجعه کننده به بیمارستان قلب شهید رجایی طی سال ۱۳۷۳ انجام گرفت.
مواد و روش ها: پژوهش حاضر با روش کارآزمایی بالینی از نوع Cross over بر روی ۳۶ نفر (۷۲ نمونه) صورت پذیرفت و بیماران به طور تصادفی به دو گروه ۱۸ نفری تقسیم شده و در یک گروه نیفیدیپین (کارخانه Novopharm، کانادا) به میزان ۲۰ میلی گرم در روز و در گروه دیگر به میزان ۳۰ میلی گرم در روز تجویز و پس از هفته های مختلف تا هفت هفته فشار خون سیستول، دیاستول و نیز شاخص های سدیم، پتاسیم، گلوکز، تری گلیسیرید، کلسترول، کراتینین و اسید اوریک بررسی و پس از آن جای بیماران و دوز نیفیدیپین آن ها تغییر نمود و دوباره شاخص های مذکور مورد سنجش قرار گرفت.
یافته ها: ۳۶ فرد مورد بررسی، ۲۰ نفر (۵۵%) مرد و ۱۶ نفر (۴۵%) زن در سنین ۶۵-۴۰ سال بودند. با مصرف روزانه ۳۰ میلی گرم نیفیدیپین، میزان فشار خون سیستولی از ۱۶۵ به ۱۳۸ و فشار خون دیاستولی از ۱۰۶ به ۹۲ کاهش یافت و در دوز روزانه ۲۰ میلی گرم با فشار خون سیستولی و دیاستولی به ترتیب از ۱۵۵ به ۱۳۷ و از ۱۰۱ به ۹۳ کاهش یافت (P<۰,۰۰۱). سدیم به میزان ۱.۳ میلی اکی والان از حد طبیعی افزایش و میزان پتاسیم، گلوکز و کلسترول نسبت به حالت طبیعی کاهش داشتند.
نتیجه گیری: نیفیدیپین به تنهایی موجب کاهش فشار خون شده و تغییر قابل توجهی از لحاظ بالینی بر شاخص های متابولیک ندارد. مصرف دوز ۲۰ میلی گرم در این بیماران به تنهایی توصیه و تحقیق بیشتر بر روی بیماران با فشار خون بالا و با عوامل دیگر را طلب می نماید.