سابقه و هدف: سلامت معنوی مفهومی است که سازمان بهداشت جهانی در تعریف آن به نظر واحدی نرسیده؛ اما «اثرگذاری معنویت انسان بر جسمش» و «رعایت آداب دینی مؤثرترین عامل تحقق سلامت معنوی» گزارههایی است که مورد قبول اکثر محققان است. تحقیقات حاکی است قرآن کریم حاوی راهکارهایی مبنی بر تحصیل قلب سلیم در دنیا و موجب سعادت و سلامت ابدی در آخرت میباشد. با این هدف، بررسی مبانی سلامت معنوی در قرآن مورد مطالعه قرار گرفت.
مواد و روشها: در این تحقیق، آیات مربوط با روح، نفس، انسان، خدا و معاد در نرمافزار جامعالتفاسیر جستجو و با مراجعه به کتب تفسیر، آیات مرتبط با مبانی سلامت معنوی استخراج و ارائه شد.
نتایج: بخشی از آیات با معرفی حقیقت انسان و راهکارهای تکامل او (انسانشناسی)، بخشی با شناخت خدا و صفات او (خداشناسی) و بخشی دیگر با بیان سرانجام زندگی انسان (معادشناسی) مبانی سلامت معنوی و سعادت ابدی انسان را تبیین نمودهاند. بهعلت کثرت آیات در هر بخش، نمونهی آیاتی که با سلامت معنوی بیشتر مرتبط بودند، مورد مطالعه قرار گرفتند. توجه به این آیات، انسان را در صراط مستقیم الهی قرار داده، زندگی را هدفمند و گوارا میکند.
نتیجهگیری: پرداختن به سلامت معنوی از منظر قرآن منجر به شناخت حقیقت انسان و دستیابی او به کمال و آسایش در جهان و آخرت خواهد شد. قرآن کریم راههای رسیدن به سلامت معنوی در دنیا و سلامت و سعادت ابدی در آخرت را به روشنی بیان نموده است.