زمینه و هدف: پرفشاری خون یک عامل خطر مهم برای بسیاری از بیماریها میباشد. پیشینههای پژوهش حاکی از فعالیتهای شناختی و کارکردهای اجرایی متفاوت همچون حافظه کاری ضعیفتر در بیماران پرفشاری خون در مقایسه با افراد غیرمبتلا است. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر ذهنآگاهی بر شاخصهای حافظه کاری بیماران مبتلا به پرفشاری خون انجام شد.
روشها: پژوهش حاضر یک کارآزمایی بالینی تصادفیشده دوسو کور، براساس طرح پیشآزمون- پسآزمون و پیگیری دو ماهه با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش شامل تمامی افراد مبتلا به فشار خون شهر رشت بود که در سال ۱۴۰۰ به بیمارستان تخصصی قلب حشمت شهر رشت مراجعه کرده بودند. از این جامعه، ۳۴ نفر داوطلب واجد شرایط بهروش نمونهگیری هدفمند انتخاب شدند و به روش تصادفیسازی تحت وب در دو گروه مداخله و کنترل تخصیص یافتند. ابزار مورد استفاده در این مطالعه، آزمون یک و دو بک (محرک پیشین) کرچنر (نسخه کامپیوتری نجاتی) بود و درمان ذهنآگاهی طی ۸ جلسه ۱۲۰ دقیقهای به صورت هفتهای یکبار در مورد گروه مداخله اجرا شد.
یافتهها: قبل از مداخله در پیشآزمون، میانگین شاخصهای حافظه کاری گروه مداخله و گروه کنترل اختلاف معنیداری نداشتند. در پایان مداخله در پس-آزمون، میانگین شاخصهای حافظه کاری گروه مداخله (۱-بک، پاسخهای درست=۷۵/۱۷، زمان واکنش=۴۶۲/۶۱؛ و ۲-بک، پاسخهای درست=۶۷، زمان واکنش=۴۹۵/۸۱) و گروه کنترل (۱-بک، پاسخهای درست=۶۹/۳۵، زمان واکنش=۶۱۷/۷۵؛ و ۲-بک، پاسخهای درست=۵۹/۷۱ ، زمان واکنش=۶۶۳/۵۶) به طور معنی داری متفاوت بودند (۰/۰۰۱P<). به عبارتی درمان مبتنی بر ذهنآگاهی بر بهبود شاخصهای حافظه کاری بیماران مبتلا به پرفشاری خون، اثربخش بود. همچنین نتایج در مرحله پیگیری در هر دو گروه تغییری نداشت که نشاندهنده پایداری درمان در گروه مداخله است.
نتیجهگیری: درمان ذهنآگاهی بر شاخصهای حافظه کاری بیماران مبتلا به پر فشاری خون موثر است. لذا پیشنهاد میگردد که در مراکز درمانی از مداخله مذکور در جهت بهبود فعالیتهای شناختی بیماران مبتلا به فشارخون استفاده گردد، اگرچه انجام مطالعات بیشتر در این زمینه ضروری به نظر میرسد.