:: دوره 2، شماره 1 - ( فصلنامه 1377 ) ::
جلد 2 شماره 1 صفحات 20-13 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی اثر گلوکانتیم بر الکتروکاردیوگرام بیماران مبتلا به لیشمانیوز جلدی
سید فخرالدین صدر ، صفر علی طالاری
، sadr_f@kaums.ac.ir
چکیده:   (25445 مشاهده)

سابقه و هدف: با توجه به شیوع بیماری های قلبی-عروقی که موجب تغییرات الکتروکاردیوگرام می شوند و افزایش روزافزون لیشمانیوز جلدی در منطقه مورد مطالعه و مصرف داروی گلوکانتیم جهت درمان این بیماران، وجود گزارش های متناقض ناشی از عوارض جانبی مصرف گلوکانتیم، به خصوص عوارض قلبی، این مطالعه به منظور تعیین اثر گلوکانتیم بر الکتروکاردیوگرام در مبتلایان به لیشمانیوز جلدی مراجعه کننده به آزمایشگاه مرکزی آران و بیدگل در سال 1376 انجام گرفت.

مواد و روش ها: تحقیق به روش کارآزمایی بالینی از نوع مقایسه قبل و بعد (Before and after treatment) از درمان بر روی بیماران با تشخیص قطعی لیشمانیوز جلدی و طبیعی بودن از نظر بیماری قلبی-عروقی و الکتروکاردیوگرام بدون مصرف داروهای تاثیرگذار بر روی نوار قلبی صورت پذیرفت. آمپول گلوکانتیم (ساخت کارخانه Specia، فرانسه) به مقدار 20mg/kg/day آنتی موان پنج ظرفیتی به مدت 20 روز به صورت تزریق عضلانی تجویز و تاثیر آن را بر روی امواج P و QRS و T و قطعه ST و فواصل PR و QT در روزهای دهم و بیستم درمان بررسی گردید. بیماران با کاهش ارتفاع موج T بیش از 50% و یا معکوس شدن آن و QTc بیش از 0.43 ثانیه غیر طبیعی تلقی شدند. تغییرات امواج بر حسب گروه های سنی مختلف و جنس در روزهای قبل و دهم، قبل و بیستم و در نهایت دهم و بیستم مقایسه گردید. پس از جمع آوری اطلاعات، برای تحلیل آماری آن ها از آزمون Mc Nemar استفاده شد.

یافته ها: از 50 بیمار مورد بررسی 35 نفر زن و 15 نفر مرد در محدوده سنی 17.3±25.2 سال و محدوده امواج الکتروکاردیوگرام در 40% موارد غیر طبیعی بودند. موج T روز دهم در 13 نفر و روز بیستم در 16 نفر تغییر داشت که نسبت به قبل از درمان اختلاف معنی داری را نشان داد (P<0.05) و فاصله QT در روز دهم در 7 نفر و روز بیستم در 9 نفر تغییر داشت که نسبت به قبل از درمان اختلاف معنی داری مشاهده شد (P<0.05)، تغییرات این دو موج صرف نظر از سن و جنس بین روزهای دهم و بیستم تغییرات معنی داری نشان ندادند.

نتیجه گیری: مصرف گلوکانتیم موجب تغییرات غیر طبیعی موج T و فاصله QT گردید و انجام تحقیق دیگر برای بررسی عوارض دیررس قلبی عروقی دارو پس از خاتمه درمان توصیه می شود و پیشنهاد می گردد در صورت وجود عوارض قلبی این دارو، به خصوص آریتمی ها، اختلاف هدایتی و QT بیش از پنجاه صدم ثانیه از ادامه مصرف دارو خودداری شود.

واژه‌های کلیدی: لیشمانیوز جلدی، الکتروکاردیوگرام، گلوکانتیم
متن کامل [PDF 1271 kb]   (1930 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1387/9/2 | انتشار: 1377/1/26


XML   English Abstract   Print



Creative Commons License
This open access journal is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial ۴.۰ International License. CC BY-NC ۴. Design and publishing by Kashan University of Medical Sciences.
Copyright ۲۰۲۳© Feyz Medical Sciences Journal. All rights reserved.
دوره 2، شماره 1 - ( فصلنامه 1377 ) برگشت به فهرست نسخه ها