:: دوره 27، شماره 1 - ( دوماه نامه 1402 ) ::
جلد 27 شماره 1 صفحات 40-31 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی خواص بیولوژیکی نانوامولسیون اسانس گل سرخ (Rosa damascena) در شرایط آزمایشگاهی
ایمان صفاری ، عباسعلی مطلبی مغانجوقی ، رضا شرافتی چالشتری ، مریم عطائی ، آزاد خالدی
مرکز تحقیقات بیوشیمی و تغذیه در بیماریهای متابولیک، دانشگاه علوم پزشکی کاشان، کاشان، ایران ، sharafati.reza@gmail.com
چکیده:   (910 مشاهده)
سابقه و هدف: در سال‌های اخیر، استفاده از گیاهان دارویی به‌عنوان یک روش درمانی مکمل و مؤثر در سرتاسر جهان در حال افزایش است. هدف از این پژوهش، بررسی خواص نانوامولسیون اسانس گل سرخ در شرایط آزمایشگاهی بود.
مواد و روش‌ها: در این مطالعه تجربی، گل سرخ از منطقه برزک کاشان تهیه شد و اسانس آن به‌روش تقطیر با بخار به‌دست آمد. اجزای موجود در اسانس به‌روش گازکروماتوگرافی طیف‌سنج جرمی شناسایی شدند. پس از تهیه نانوامولسیون اسانس جهت تأیید پایداری و اندازه ذرات آن از آزمون‌های زتا و میکروسکوپ الکترونی عبوری (TEM) استفاده شد. خاصیت آنتی‌اکسیدانی و سمّیت سلولی به‌ترتیب با روش‌های DPPH (1،1- دی‌فنیل- 2- پیکریل- هیدرازیل) و MTT (سلول‌های سرطان سرویکس هلا) بررسی شدند. خاصیت ضدمیکروبی علیه سالمونلا تیفی‌موریوم به‌روش‌های انتشار دیسک، حداقل غلظت مهاری (MIC) و کشندگی (MBC) و نیز میکرودایلوشن و ممانعت از تشکیل بیوفیلم بررسی شد.
نتایج: بیشترین اجزای اسانس گل سرخ شامل Nonadecane (33/55 درصد)، Heneicosane (16/03 درصد)، Hexadecanal (78/7 درصد) و Eicosane (3/39 درصد) بودند. میزان پایداری نانوامولسیون نیز برابر 47/5- میلی‌ولت بود. اندازه ذرات نانوامولسیون نیز به‌روش TEM تأیید شد. نانوامولسیون اسانس فاقد خاصیت آنتی‌اکسیدانی بود. حداقل غلظت مهاری و کشندگی علیه سالمونلا تیفی‌موریوم به‌ترتیب 350 و 700 میکروگرم در میلی‌لیتر بود. به‌ترتیب درصد کاهش بیوفیلم ایجادشده در غلظت  MICو MBC برابر با 75 و 80 درصد بود. غلظت 47/5 میکروگرم در میلی‌لیتر نانوامولسیون اسانس گل سرخ سبب کاهش 67درصدی سلول‌های زنده هلا شد.
نتیجه‌گیری: باتوجه به خاصیت ضدباکتریایی و ضدسرطانی نانوامولسیون اسانس گل سرخ، این ترکیب می‌تواند برای درمان عفونت‌های باکتریایی و سلول‌های سرطانی پیشنهاد شود.
واژه‌های کلیدی: نانوامولسیون، اسانس گل سرخ، خاصیت ضدباکتریایی، خاصیت ضدسرطانی، گازکروماتوگرافی
متن کامل [PDF 597 kb]   (405 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1401/9/24 | ویرایش نهایی: 1402/5/3 | پذیرش: 1401/12/3 | انتشار: 1402/1/16
فهرست منابع
1. Papari moghadam fard M, Ketabchi S, Farjam MH. Chemical composition, antimicrobial and antioxidant potential of essential oil Ziziphus spina- Christ var aucheri grown wild in Iran. J Med Plants by- Products 2020; 9 (special): 69-73.
2. Javid M, Aziz A, Azhar MF, Qayyum A. Antioxidant, antibacterial, phytochemical composition of leaves and roots extracts of Datura alba. Zeitschrift Fur Arznei-& Gewurzpflanzen 2017; 22(4): 165-8.
3. Ramadan MM, El-Ghorab AH, Ghanem KZ. Volatile compounds, antioxidants, and anticancer activities of Cape gooseberry fruit (Physalis peruviana L.): an in-vitro study. J Arab Society Med Res 2015; 10(2): 56.197-210.
4. Guo FC, Kwakkel RP, Williams BA, Parmentier HK, Li WK, Yang ZQ, et al. Effects of mushroom and herb polysaccharides on cellular and humoral immune responses of Eimeria tenella-infected chickens. Poult Sci 2004; 83(7): 1124-32.
5. Yang Y, Iji PA, Choct M. Dietary modulation of gut microflora in broiler chickens: a review of the role of six kinds of alternatives to in-feed antibiotics. Worlds Poult Sci J 2009; 65(1): 97-114.
6. Basmacioglu H, Tokusoglu Ö, Ergül M. The effect of oregano and rosemary essential oils or alpha-tocopheryl acetate on performance and lipid oxidation of meat enriched with n-3 PUFA's in broilers. S Afr J Anim Sci 2004; 34(3).
7. Fan B, Wang C, Song X, Ding X, Wu L, Wu H, et al. Corrigendum: Bacillus velezensis FZB42 in 2018: the gram-positive model strain for plant growth promotion and biocontrol. Front Microbiol 2018; 10: 1279.
8. Sharafati Chaleshtori R, Rafieian-Kopaei M, Salehi E. Bioactivity of Apium petroselinum and Portulaca oleracea essential oils as natural preservatives. Jundishapur J Microbiol 2015; 8(3): e20128.
9. Javadzadeh Y, Bahari LA. Therapeutic nanostructures for dermal and transdermal drug delivery. In Nano Microscale Drug Delivery Systems 2017; 131-46.
10. Ozogul Y, Yuvka İ, Ucar Y, Durmus M, Kösker AR, Öz M, et al. Evaluation of effects of nanoemulsion based on herb essential oils (rosemary, laurel, thyme and sage) on sensory, chemical and microbiological quality of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fillets during ice storage. LWT 2017; 75: 677-84.
11. Rai VK, Mishra N, Yadav KS, Yadav NP. Nanoemulsion as pharmaceutical carrier for dermal and transdermal drug delivery: Formulation development, stability issues, basic considerations and applications. J Control Release 2018; 270: 203-25.
12. Kumar N, Verma A, Mandal A. Formation, characteristics and oil industry applications of nanoemulsions: a review. J Pet Sci Eng 2021; 206: 109042.
13. McClements DJ, Jafari SM. General aspects of nanoemulsions and their formulation. InNanoemulsions 2018 (pp. 3-20). Academic press.
14. Baradaran GR, Aminaee MM, Assari MJ. Identification of fungal diseases of Rosa damascena in Kerman province of Iran. Arch Phytopathol Plant Prot 2012; 45(9): 1087-95.
15. Solimine J, Garo E, Wedler J, Rusanov K, Fertig O, Hamburger M, et al. Tyrosinase inhibitory constituents from a polyphenol enriched fraction of rose oil distillation wastewater. Fitoterapia 2016; 108: 13-9.
16. Li R, Wang K, Wang D, Xu L, Shi Y, Dai Z, et al. Production of plant volatile terpenoids (rose oil) by yeast cell factories. Green Chem 2021; 23(14): 5088-96.
17. Gerasimova T, Jovtchev G, Gateva S, Topashka-Ancheva M, Stankov A, Angelova T, et al. Study on Cytotoxic and Genotoxic Potential of Bulgarian Rosa damascena Mill. and Rosa alba L. Hydrosols—In Vivo and In Vitro. Life 2022; 12(9): 1452.
18. Surya M, Zuriati Z, Poddar S. Nursing aromatherapy using lavender with rose essence oil for post-surgery pain management. Enferm Clin 2020; 30: 171-4.
19. Kashani LM, Memarzadeh MR, Hatami A, Shirzad M, Ahmadian-Attari MM. Comparison of two different traditional methods of rose oil preparation in terms of physicochemical factors. Traditional Integrative Med 2016; 69-74.
20. Ulusoy S, Boşgelmez-Tınaz G, Seçilmiş-Canbay H. Tocopherol, carotene, phenolic contents and antibacterial properties of rose essential oil, hydrosol and absolute. Curr Microbiol 2009; 59(5): 554-8.
21. Keyhanmehr AS, Movahhed M, Sahranavard S, Gachkar L, Hamdieh M, Afsharpaiman S, et al. The effect of aromatherapy with Rosa damascena essential oil on sleep quality in children. Res J Pharmacogn 2018; 5(1): 41-6.
22. Adams RP. Identification of essential oil components by gas chromatography/mass spectrometry. 5 Online ed. Texensis Publishing; 2017.
23. McLafferty FW, Stauffer DB. The Wiley/NBS registry of mass spectral data. New York: Wiley; 1989. 1, 3139.
24. Shahavi MH, Hosseini M, Jahanshahi M, Darzi GN. Optimization of encapsulated clove oil particle size with biodegradable shell using design expert methodology. Pakistan J Biotechnol 2015; 12(2): 149-60.
25. Ding Z, Jiang Y, Liu X. Nanoemulsions-based drug delivery for brain tumors. InNanotechnology-based targeted drug delivery systems for brain tumors 2018; (pp. 327-58).
26. Karimi Taheri Z, Aarabi MH, Nazari Alam A, Nejati M, Shayestehpour M, Gilasi HR, et al. Evaluating the Anti-proliferative Effects of Nanoemulsion Containing Licorice Extract and Lavender Essential Oil on Cancer. J Arak Uni Med Sci 2021; 24 (1): 84-97.
27. Sharafati-Chaleshtori R, Sharafati-Chaleshtori F, Rafieian-kopaei M, Drees F, Ashrafi K. Comparison of the antibacterial effect of ethanolic walnut (juglans regia) leaf extract with chlorhexidine mouth rinse on Streptococcus mutans and sanguinis. J Islam Dent Assoc Iran 2010; 22(4): 211-7.
28. Ghoshal G. Thyme essential oil nano-emulsion/Tamarind starch/Whey protein concentrate novel edible films for tomato packaging. Food Control 2022; 138: 108990.
29. Afolayan AJ, Jimoh FO, Sofidiya MO, Koduru S, Lewu FB. Medicinal Potential of the Root of Arctotis arctotoides. Pharm Biol 2007; 45(6): 486-93.
30. Batooli H, Safaei-Ghomi J. Comparison of Essential Oil Composition of Flowers of Three Rosa damascena Mill. Genotypes from Kashan. J Med Plants 2012; 11 (42): 157-66.
31. Mirza M, Najafpour Navaei MD. The effect of extraction time on essential oil composition of 4 genotype of Rosa damascene Mill. Eco-Phytochemical J Med Plants 2016; 4(2): 23-32.
32. Nunes H, Miguel MG. Rosa damascena essential oils: a brief review about chemical composition and biological properties. Trends Phytochem Res 2017; 1(3): 111-28.
33. Taghizadeh M, Ostad SN, Asemi Z, Mahboubi M, Hejazi S, Sharafati-Chaleshtori R, Rashidi A, Akbari H, Sharifi N. Sub-chronic oral toxicity of Cuminum cyminum L.’s essential oil in female Wistar rats. Regul Toxicol Pharmacol 2017; 88: 138-43.
34. Gateva S, Jovtchev G, Chanev C, Georgieva A, Stankov A, Dobreva A, et al. Assessment of anti-cytotoxic, anti-genotoxic and antioxidant potentials of Bulgarian Rosa alba L. essential Oil. Caryologia 2020; 73(3).
35. Chaleshtori FS, Chaleshtori RS. Antimicrobial activity of chitosan incorporated with lemon and oregano essential oils on broiler breast meat during refrigerated storage. Nutr Food Sci 2017; 47: 306-17.
36. Thapa D, Richardson AJ, Zweifel B, Wallace RJ, Gratz SW. Genoprotective Effects of Essential Oil Compounds Against Oxidative and Methylated DNA Damage in Human Colon Cancer Cells. J Food Sci 2019; 84(7): 1979-85.
37. Al-Oqail MM, Farshori NN, Al-Sheddi ES, Al-Massarani SM, Saquib Q, Siddiqui MA, Al-Khedhairy AA. Oxidative stress mediated cytotoxicity, cell cycle arrest, and apoptosis induced by Rosa damascena in human cervical cancer HeLa cells. Oxid Med Cell Longev 2021; 2021.
38. Elson C.E. Suppression of mevalonate pathway activities by dietary isoprenoids: protective roles in cancer and cardiovascular disease. J Nutr 1995; 125(6 Suppl): 1666S–72S.
39. Mahboubi M. Rosa damascena as holy ancient herb with novel applications. J Tradit Complement Med 2015; 6(1): 10-6.
40. Shohayeb M, Abdel-Hameed ES, Bazaid SA, Maghrabi I. Antibacterial and antifungal activity of Rosa damascena MILL. Essential oil, different extracts of rose petals. Int J Pharmacol 2014; 8(1):1-7.
41. Guliani A, Verma M, Kumari A, Acharya A. Retaining the ‘essence’of essential oil: Nanoemulsions of citral and carvone reduced oil loss and enhanced antibacterial efficacy via bacterial membrane perturbation. J Drug Deliv Sci Technol 2021; 61: 102243.
42. Feng X, Feng K, Zheng Q, Tan W, Zhong W, Liao C, et al. Preparation and characterization of geraniol nanoemulsions and its antibacterial activity. Front Microbiol 2022; 13.
43. Sharafati-Chaleshtori R, Mardani G, Rafieian-Kopaei M, Sharafati-Chaleshtori A, Drees F. Residues of oxytetracycline in cultured rainbow trout. Pak J Biol Sci 2013; 16(21): 1419-22.



XML   English Abstract   Print



Creative Commons License
This open access journal is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial ۴.۰ International License. CC BY-NC ۴. Design and publishing by Kashan University of Medical Sciences.
Copyright ۲۰۲۳© Feyz Medical Sciences Journal. All rights reserved.
دوره 27، شماره 1 - ( دوماه نامه 1402 ) برگشت به فهرست نسخه ها