:: دوره 19، شماره 5 - ( دوماه نامه 1394 ) ::
جلد 19 شماره 5 صفحات 445-438 برگشت به فهرست نسخه ها
هیپرفسفاتمی در بیماران مبتلا به بیماری مزمن کلیه
سید سیف اله بلادی موسوی ، زهرا چیت سازیان ، فاطمه حیاتی ، شکوه شایان پور ، غلامرضا علیزاده عطار
دانشگاه علوم پزشکی کاشان ، z_chitsazian@yahoo.com
چکیده:   (4793 مشاهده)

سابقه و هدف: هیپرفسفاتمی به­ تنهایی و یا همراه با هیپرکلسمی با افزایش مرگ و میر در بیماران مبتلا به بیماری مزمن کلیه (CKD) ارتباط دارد. این مقاله مروری است بر برخی پژوهش ­هایی که در زمینه درمان هیپرفسفاتمی در بیماران مبتلا به CKD انجام شده است.

مواد و روش­ ها: برای جمع ­آوری اطلاعات موجود مقالات زیادی در منابع متعددی هم­چون PubMed ، Scopus، Current Content، Embase و IranMedexبا کلمات کلیدی هیپرفسفاتمی و بیماری مزمن کلیه مورد بررسی قرار داده شدند. این مطالعه، مقالات چاپ شده در زبان انگلیسی و فارسی به ­صورت مقاله کامل را شامل می ­شود.

نتایج: درمان شایع هیپرفسفاتمی در بیماران CKD شامل محدود کردن فسفات غذایی و تجویز متصل شونده­ های به فسفات بوده تا از جذب روده­ای فسفات خورده شده جلوگیری نمایند. محدود کردن فسفات باید به ­طور عمده شامل غذاهای غیرضروری دارای فسفات از قبیل بسیاری از غذاهای فرآوری شده، نوشابه­ های گازدار، محصولات لبنی و بعضی از سبزبجات باشد. متصل شونده­ های به فسفات به دو نوع عمده متصل شونده­ های حاوی کلسیم (کلسیم کربنات و کلسیم استات) و متصل شونده ­های غیرکلسیمی (سولامر و لانتانوم) تقسیم بندی می ­شوند. همه آنها در کاهش دادن فسفات سرم موثر هستند؛ با این ­وجود متصل شونده­ های غیرکلسیمی در بیماران هیپرکلسمیک، بیماران مصرف کننده آنالوگ­ های ویتامین D، بیماران با کلسیفیکاسیون عروقی و بیماری آدینامیک استخوان دارند، ترجیح داده می­ شوند.

نتیجه ­گیری: نگرانی­ هایی درباره ایمن بودن فسفات بایندرهای کلسیمی برای استفاده طولانی ­مدت وجود داشته و این عوامل ممکن است با هیپرکلسمی، کلسیفیکاسیون عروقی و بیماری آدینامیک استخوان ارتباط داشته باشند.

واژه‌های کلیدی: بیماری مزمن کلیه، هیپرفسفاتمی، درمان
متن کامل [PDF 199 kb]   (8517 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1394/10/2 | ویرایش نهایی: 1394/10/2 | پذیرش: 1394/10/2 | انتشار: 1394/10/2


XML   English Abstract   Print



Creative Commons License
This open access journal is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial ۴.۰ International License. CC BY-NC ۴. Design and publishing by Kashan University of Medical Sciences.
Copyright ۲۰۲۳© Feyz Medical Sciences Journal. All rights reserved.
دوره 19، شماره 5 - ( دوماه نامه 1394 ) برگشت به فهرست نسخه ها