[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 19، شماره 4 - ( دوماه نامه 1394 ) ::
جلد 19 شماره 4 صفحات 309-318 برگشت به فهرست نسخه ها
سمیت تماسی اسانس سیر (Allium sativum L.) و نارنگی (Citrus nobilis var. deliciosa (Ten.) Swingle) روی حشرات کامل سوسری آلمانی (Dictyoptera: Blattellidae) Blattella germanica (L.)
فاطمه وظیفه شناس، غلامحسین مروج* ، حسین صادقی، سعید هاتفی
استاديار دانشگاه فردوسی مشهد ، moravej@um.ac.ir
چکیده:   (1527 مشاهده)

سابقه و هدف: امروزه تحقیقات برای دست یابی به حشره کش های سازگار با محیط زیست به دلیل توسعه مقاومت به حشره کش های شیمیایی و اهمیت پزشکی و اقتصادی سوسری آلمانی (Blattella germanica) در اماکن شهری کماکان در حال افزایش است. در مطالعه حاضر سمیت تماسی اسانس های سیر (Allium sativum) و نارنگی (Citrus nobilis var. deliciosa) علیه حشرات کامل سوسری آلمانی مورد ارزیابی قرار گرفت.
مواد و روش ها: اسانس های گیاهی به وسیله دستگاه کلونجر به روش تقطیر با آب استخراج گردید. آزمایش ها از طریق آغشته نمودن کاغذ صافی در کف ظروف پلاستیکی با مقادیر متفاوت اسانس انجام شد. از اسانس سیر مقادیر بین 19/0 تا 36/0 میلی لیتر بر مترمربع روی حشرات ماده و مقادیر 09/0 تا 17/0 میلی لیتر بر مترمربع روی حشرات نر، و از اسانس نارنگی مقادیر بین 82/5 تا 23/7 میلی لیتر بر مترمربع روی حشرات ماده و مقادیر 15/3 تا 50/5 میلی لیتر بر مترمربع روی حشرات نر استفاده گردید.
نتایج: نتایج آنالیز پروبیت روی داده های مرگ و میر پس از 24 ساعت نشان داد که با افزایش غلظت اسانس ها میزان مرگ و میر سوسری ها افزایش یافت. سمیت اسانس سیر (با LC50 معادل 0/12 و 0/26 میلی لیتر بر مترمربع به ترتیب روی حشرات نر و ماده) به طور معنی دار بیشتر از اسانس نارنگی بود. هم چنین، حشرات نر در مقایسه با حشرات ماده نسبت به اسانس های سیر و نارنگی حساس تر بودند (به ترتیب 2/24 و 1/58 برابر).
نتیجه گیری: با توجه به لزوم رعایت بهداشت و ایمنی محیط زیست، کاربرد ترکیبات سازگار با محیط زیست از جمله اسانس های گیاهی در مدیریت کنترل جمعیت سوسری آلمانی توصیه می گردد.

واژه‌های کلیدی: اسانس های گیاهی، سمیت تماسی، سوسری آلمانی، سیر، نارنگی
متن کامل [PDF 310 kb]   (574 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: medicine, paraclinic
دریافت: ۱۳۹۴/۷/۲۰ | پذیرش: ۱۳۹۴/۷/۲۰ | انتشار: ۱۳۹۴/۷/۲۰
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA code


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Wazifeshenas F, Moravvej G H, Sadeghi H, Hatefi S. Contact toxicity of essential oils of Allium sativum L. and Citrus nobilis var. deliciosa (Ten.) Swingle against adults of Blattella germanica (L.) (Dictyoptera: Blattellidae). Feyz. 2015; 19 (4) :309-318
URL: http://feyz.kaums.ac.ir/article-1-2791-fa.html

وظیفه شناس فاطمه، مروج غلامحسین، صادقی حسین، هاتفی سعید. سمیت تماسی اسانس سیر (Allium sativum L.) و نارنگی (Citrus nobilis var. deliciosa (Ten.) Swingle) روی حشرات کامل سوسری آلمانی (Dictyoptera: Blattellidae) Blattella germanica (L.). دوماه نامه علمي ـ پژوهشي فيض. 1394; 19 (4) :309-318

URL: http://feyz.kaums.ac.ir/article-1-2791-fa.html



دوره 19، شماره 4 - ( دوماه نامه 1394 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله علمی پژوهشی فیض ::: دانشگاه علوم پزشکی کاشان KAUMS Journal ( FEYZ )
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 31 queries by YEKTAWEB 3731