سابقه و هدف: دیابت نوع 2 همراه با افزایش استرس اکسیداتیو و کاهش آنتیاکسیدانها است. مکمل ویتامین E باعث کاهش استرس اکسیداتیو در بیماران دیابتی میشود. همچنین برخی مطالعات نشان دادهاند که ویتامین E سبب افزایش حساسیت به انسولین و بهبود سطوح چربیها میگردد. هدف از این مطالعه بررسی اثر ویتامین E بر پاسخهای قند و چربی در بیماران دیابتی نوع 2 است.
مواد و روشها: در این مطالعه از بین بیماران دیابتی نوع 2 بالاتر از 30 سال که به مرکز تحقیقات دیابت یزد مراجعه کردند ، 31 بیمار دیابتی نوع 2 که دارای قند خون ناشتای mg/dl 200-140 ، قند دو ساعت بعد از غذای mg/dl 250-200 ، تریگلیسرید mg/dl 400 -200، کلسترول ، mg/dl 200-300 و فشار خون خفیف (فشار خون سیستولی mmHg 160-140 و فشار خون دیاستولی 100-90) بودن د، انتخاب شدند ، سپس به بیماران قرص ویتامین E 400 واحد دو بار در روز به مدت 3 ماه داده شد ، قند ناشتا، کلسترول، تری گلیسرید، LDL ، HDL ، HbA1C و میزان انسولین ناشتا در شروع و پایان مطالعه اندازهگیری گردید.
نتایج: در این مطالعه 31 بیمار دیابتی نوع 2 (19 زن، 12 مرد) با میانگین سنی 87/8 ± 03/53 سال و طول مدت ابتلا به دیابت 89/0 ± 16/2 سال وارد مطالعه شدند. در پایان مطالعه قند خون ناشتا، تریگلیسرید و میزان انسولین ناشتا کاهش یافت اما این کاهش معنیدار نبود. میزان کلسترول تام، فشار خون سیستولی و دیاستولی تغییر محسوسی نداشت.
نتیجهگیری: با توجه به نتایج حاصل از این مطالعه به نظر میآید که ویتامین E با دوز 800 واحد در روز به مدت 3 ماه نمیتواند باعث بهبود قند خون، چربیهای خون، میزان هموگلوبین گلیکوزیله، میزان انسولین ناشتا و فشار خون در بیماران دیابتی نوع 2 شود.