:: دوره 16، شماره 7 - ( ضميمه 1391 ) ::
جلد 16 شماره 7 صفحات 774-773 برگشت به فهرست نسخه ها
عناصر کمیاب، سرطان و سلامتی
کلثوم دیناروند ، مهریار زرگری
دانشگاه علوم پزشکی مازندران ، kdinarvand92@yahoo.com
چکیده:   (7889 مشاهده)

سابقه و هدف: عناصر کروم ( Cr )، نیکل ( Ni )، کادمیوم ( Cd )، آرسنیک ( As )، سلنیوم ( Se ) و روی ( Zn ) به­علت ضرورت و کمیت خیلی محدود در بدن انسان به­عنوان عناصر کمیاب در نظر گرفته می‌شوند. این عناصر به­عنوان ترکیبات ضروری سیستم‌های آنزیمی بیولوژیکال یا پروتئین‌های ساختاری مورد نیاز هستند. فقدان هریک از این عناصر کمیاب منجر به شرایط پاتولوژیک نامطلوب می­گردد و از آنجایی­که سرطان علت اصلی مرگ و میر در سراسر جهان است، هدف از این مقاله، مروری جدید بر اثر عناصر کمیاب در ایجاد سرطان یا حفظ سلامتی است.

مواد و روش‌ها: از سایت‌های Scopus, PubMed, Google scholar و ScienceDirect استفاده شد. و معیار‌های مختلفی جهت انتخاب مقاله اعمال گردید.

نتایج: به­طور کلی سرطان‌زایی ترکیبات کروم، نیکل، کادمیوم و آرسنیک شناخته شده ‌است . سیستم ترمیم و بازسازی DNA اهداف بسیار حساسی برای این عناصر هستند که منجر به کاهش حذف آسیب‌های درونی DNA شده و خطر تشکیل تومور را افزایش می‌دهند. مطالعات اپیدمیولوژیک نشان می‌دهد که کروم و نیکل با سرطان ریه و بینی در انسان در ارتباط هستند. هم­چنین، تماس با آرسنیک و کادمیوم خطر ابتلا به سرطان ریه را افزایش می‌دهد. به­علاوه، براساس مطالعات انجام شده یک ارتباط معکوس بین مواجهه با سلنیوم و خطر سرطان پروستات و همین­طور بین روی و سرطان سینه دیده شده است.

نتیجه‌گیری: اگرچه تماس با محیط یک شرط اساسی در تجمع عناصر است، اما ویژگی‌های فردی و عوامل ژنتیکی نیز در ایجاد این وضعیت سهیم می باشند . به­طور کلی، اثرات عناصر کمیاب به فاکتورهای زیادی وابسته است.

واژه‌های کلیدی: عناصرکمیاب، کروم، نیکل، کادمیوم، آرسنیک، سلنیوم، روی، سرطان
متن کامل [PDF 110 kb]   (1983 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1391/12/15 | انتشار: 1391/12/25


XML   English Abstract   Print



Creative Commons License
This open access journal is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial ۴.۰ International License. CC BY-NC ۴. Design and publishing by Kashan University of Medical Sciences.
Copyright ۲۰۲۳© Feyz Medical Sciences Journal. All rights reserved.
دوره 16، شماره 7 - ( ضميمه 1391 ) برگشت به فهرست نسخه ها